ИзкуствоИсторияКултура

Ани Георгиева от МГ „Гео Милев“ с поредна първа награда от литературен конкурс

Десетокласничката от Математическа гимназия „Гео Милев“ в Плевен Ани Георгиева спечели първо място в тринадесетото издание на национален конкурс „Народните будители и аз“ в категория „Стихотворение“. Конкурсът се организира от Ротари клуб и Зонта клуб, Община Пловдив, Министерство на образованието и науката, Общински комитет „Васил Левски“ – Пловдив, Съюз на българските учители и Регионалните управления на образованието в България. Провежда се под патронажа на Президента на РБългария Румен Радев.

Право на участие имат всички ученици от 5 до 11 клас, разпределени в две възрастови групи. Целта на конкурса е да възпитава в младите хора родолюбие, толерантност и единение, да провокира интерес към живота и дейността на онези български възрожденци, които са оставили отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата родина. Темите са свързани със 150 години от гибелта на Васил Левски, 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров и 145 години от освобождението на България от турско робство. Категориите, в които учениците се състезават са: рецитиране на лирическа творба, създаване на стихотворение, разказ, рисунка и мултимедийна презентация.

Всички произведения се оценяват за оригиналност на идеята, нестандартна гледна точка към събитията и личностите, проява на богата езикова култура.

В категория „Стихотворение“ във възрастова група 8-11 клас първата награда е присъдена на Ани Георгиева от МГ „Гео Милев“- Плевен. Журито е оценило високо произведението й „Левски- едно смело сърце“.

По традиция награждаването ще се проведе в Пловдив, като организаторите ще обявят допълнително датата и мястото на събитието.

Това е поредната изява на талантливата Ани, в която тя печели най- високото отличие. В началото на март тази година Ани спечели първо място в седми национален конкурс за рисунка и литературна творба, посветен на 144 години от Освобождението на България от Османско робство със стихотворението си “Горда България”.

Подобни новини

Back to top button