ЕкологияКлиматСтраната

Идва слънчев Гергьовден, след това – пролетни бури с градушки

В дните около Гергьовден предстои серия по-топли дни с температури около и над 20 градуса, а навръх големия християнски празник ще е слънчево и приветливо с оскъдни локални превалявания.

В събота призори ще е преобладаващо слънчево с температури между 5 и 10 градуса. В часовете около обяд и в ранния следобед се очакват временни заоблачавания, но само в отделни точки по планините и в Източна България ще превали слабо и краткотрайно. Вятърът ще е североизточен със силни пориви в източната половина на страната. Температурите в топлата част на денонощието – в интервала 18-23 градуса, в София – около 19-20. Най-топло ще е в Дунавската равнина и крайния Югозапад.

В неделния ден вятърът ще утихне значително. Сутринта ще посрещнем изгрева с температури между 6 и 11  градуса, следобед термометрите ще се колебаят между 20 и 25 градуса, в София – около 20. Около и след обяд отново ще има локални временни заоблачавания с потенциал за незначителни превалявания с гръмотевици по планините в Западна България.

В последния почивен ден ще остане топло, с дневни температури около и над 20 градуса. Над страната обаче ще премине студен фронт. Призори ще е слънчево, а в часовете следобед и вечерта в Западна България и Дунавската равнина ще се оформи гръмотевична облачност с краткотраен, временно интензивен валеж и риск от градушка. Процесите ще са по-мощни в западните райони.

Във вторник валежи ще има в югозападните райони, високо в планините ще превали и сняг. Ще се усети захлаждане с няколко градуса, по-съществено именно в районите с валеж. Около средата на седмицата облачността ще е динамична и променлива с отделни и по-оскъдни локални валежи. Четвъртък-петък температурите бавно ще се върнат към приятните пролетни стойности – около и малко над 20 градуса. Вероятност за следобедни превалявания ще има тук-там в западните райони.

Ако текущата атмосферна конфигурация се запази, през следващия уикенд ще премине нов средиземноморски циклон с напоителни пролетни валежи.

от Нова ТВ по информация от Sinoptik.bg

Подобни новини

Back to top button