ЗдравеОбщество

Изнесени прегледи в целия Северозапад ще правят от Специализираната кардиологична болница в Плевен

Кардиолози от специализираната кардиологична болница в Плевен провеждат изнесени прегледи в малките населени места. Инициативата на Българския Кардиологичен Институт се радва на огромен интерес и е позната по програмата „Грижа за вас“. Прегледите са напълно безплатни и се организират по предварителен график, като обхващат територията на цяла Северозападна България.

„Нашите специалисти посещават малките населени места от години, но напоследък наблюдаваме сериозно нарастване на интереса и броя на пациентите. Хората реално имат нужда от тези изнесени прегледи и срещите с лекарите – чувстват се спокойни, когато сме сред тях“, споделя д-р Валентин Христов, изпълнителен директор на специализираната кардиологична болница.

Всеки месец кардиолозите изготвят предварителен график за  посещенията. Планирането се прави на база на заявки, подадени както от кметовете по места, така и от личните лекари. Най-често изнесените прегледи се провеждат в сградата на Кметството, или в кабинета на личния лекар. Датите се обявяват предварително, за да може жителите да се възползват максимално от инициативата.

„В рамките на един ден колегите преглеждат средно между 20 и 30 пациенти от различни възрасти. Прегледите продължават докато не бъде консултиран и последният пациент. Прави впечатление, че сред желаещите консултация с кардиолог вече има и много млади хора. Когато се налагат допълнителни изследвания, насочваме пациентите към болница. Практиката ни научи, че е необходимо да разполагаме и със специализиран медицински транспорт, тъй като често откриваме сериозни проблеми при пациенти и тогава спешната реакция е животоспасяваща“, разказва д-р Христов.

Графикът за изнесените кардиологични прегледи до края на м. май включва общо 11 населени места. Готов е и графикът за м. юни.

При желание от страна на кметове и лични лекари за включване в инициативата, те могат да се свържат с болницата на тел.: 064 804480.

Подобни новини

Back to top button