ИсторияКултураНаука

В Медицинския университет се открива фотоизложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“

Регионалният академичен център – Плевен (РАЦ – Плевен), съвместно с Медицински университет – Плевен, представят фотоизложбата „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“ от 11 до 31 май 2023 г.

Експозицията е подготвена от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН и е включена в Националната програма за отбелязване на 150-та годишнина от смъртта на Апостола, приета от Министерския съвет на Република България.

Изложбата проследява как се изгражда образът на националния герой в периода от първите години след трагичната му гибел до 1933 г. Вниманието е насочено към  историческите свидетелства, които и днес участват активно в създаването на представата за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща-музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др.

Постерите на изложбата представят научни изследвания, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др. Поставеният акцент върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923), хвърлят допълнителна светлина върху институционализирането на паметта за героя.

Откриването ще се състои на 11 май 2023 г. (четвъртък), от 13:00 часа, в Телекомуникационния ендоскопски център – фоайе, Медицински университет – Плевен. Датата 11 май е Денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II. От 11 до 14 май участниците и гостите на Първия Национален конгрес на Българската асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с международно участие ще имат възможността да разгледат изложбата във фоайето на факултет „Фармация“.

Подобни новини

Back to top button