КултураНаукаОбразование

Днес, с предконгресен курс по лапароскопска и роботизирана хирургия стартира Първият национален конгрес на БАМИРХ

Първият национален конгрес на Българската Асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия с международно участие (БАМИРХ) ще се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет – Плевен. Учредителите на БАМИРХ имат амбицията да превърнат Асоциацията в представителна организация, която обединява интересите на медицинските специалисти по минимално инвазивна и роботизирана хирургия – уролози, хирурзи, гинеколози, както и студенти и специализанти.

Националният форум се провежда под мотото „Прецизна хирургия за по-добро бъдеще“. Президент на конгреса е проф. Славчо Томов, председател на научния комитет – акад. Григор Горчев, а председател на организационния комитет – проф. Добромир Димитров. Научната програма на Конгреса предлага възможност на участниците да се докоснат до най-новите и съвременни постижения в областта на минимално инвазивната и роботизираната хирургия, поднесени по атрактивен начин от водещи български и световно известни учени.

В Първия Национален Конгрес на БАМИРХ пленарни лекции ще изнесат плеяда от световноизвестни учени като създателят на цяло ново направление в световната медицина – феталната мини-инвазивна хирургия – професор Кипрос Николайдес, King’s College Hospital, Лондон. Самостоятелна пленарна сесия ще подготвят и американските партньори на МУ-Плевен от Американската Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия (Society of Laparoscopic & Robotic Surgeons) – професор Ричард Сатава, Medical Research Professor Emeritus of Surgery, University of Washington; професор Филип Шадук, Assistant Consulting Professor of Surgery, Duke University; професор Джон Морисон, Professor of Surgery Louisiana State University; професор Морис Чанг, Professor of OBG, Northeast Ohio Medical University School of Medicine; професор Ян Ходждон, Assistant Professor of Surgery, Louisiana State University.

На 12 май 2023 г. на специализантите се предлага уникалната възможност да се включат в предконгресен курс, който ще проведат топ хирурзите от Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия, включващ теоретична и практическа част. Участниците ще имат възможност да се потопят в света на триизмерната хирургия “на живо”, с 3D очила. Предвидена е възможност за регистрация по време на самото научно събитие в Телекомуникационния център от 12 до 14 май 2023 г.

С научната програма на конгреса можете да се запознаете на сайта на Българската Асоциация по минимално инвазивна и роботизирана хирургия: https://congress.bamirs.bg/.

Подобни новини

Back to top button