КултураНПО

Читалището в Никопол беше домакин на среща в Деня на библиотекарите

На 11 май – Деня на библиотечния работник, читалищните дейци от Община Долна Митрополия отбелязаха празника със среща в народно читалище „Напредък 1871“ гр. Никопол. Осъществената работна среща и културен обмен се превръща в традиционна за  библиотекарската гилдия, започнала преди 7 години като среща между библиотекари от две съседни общини. Гостите от Община Долна Митрополия бяха посрещнати от секретаря на читалището Ралица Маринова и библиотекаря Кристияна Тачева. Те разгледаха  библиотеката, заемната и всички зали, в които се провеждат читалищните и библиотечни дейности.

По време на работната среща бяха обменени идеи и добри практики за летни дейности с деца, за работа по проекти, за книжния фонд, за финансирането и дарителството. Непринудената среща се превърна в приятелска дискусия за  библиотекарската професия.

Гостите  поднесоха поздравителен адрес  и символични подаръци на домакините, краеведски книги,  ръчно изработени сувенири и др. За своя празник библиотекарите бяха поздравени и от Анелия Димитрова – зам.-кмет на Община Никопол, която поднесе и увлекателен разказ за древната история на града. Всички представители на гостуващите библиотеки получиха рекламни материали на народно читалище „Напредък 1871“ и брой от “Никополски хоризонти” – вестникът на общината.

Неформалната среща приключи с празнични пожелания, с благодарност за гостоприемството и  увереност за реално културно сътрудничество. След визитата, читалищните дейци от Община Долна Митрополия посетиха емблематичната за Никопол чешма „Елия“, паметниците на загиналите във войните герои, историческия музей и се отправиха на разходка по Дунавското крайбрежие.

Подобни новини

Back to top button