ЛичностиОбществоПолитикаСветски новини

Четирима нови почетни граждани на Плевен получиха отличията си днес

Плевен днес отбелязва своя празник. На тържествено заседание на Общинския съвет бяха връчени четири звания „Почетен гражданин на Плевен“. Това стана в присъствието на трима от бившите кметове на града – Найден Зеленогорски, Петко Цолов и Румен Петков, на народните представители проф. Румен Гечев и Свилен Трифонов, областния управител Иван Петков и заместника му Александър Трайков, общински съветници и граждани. В залата присъстваха и близки на удостоените с почетното звание, сред тях и абитуриенти от Випуск 2023 на хор „Звъника“.

„За мен е чест да ви приветствам с „Добре дошли“ в празничния ден на Плевен! Благодаря на всички, че сте тук сред нас“, обърна се към присъстващите в залата Мартин Митев. Той посочи, че Плевен посреща своя празник с гордо вдигната глава: „Всички ние имаме привилегията да живеем в град със славно минало, но и в град с достойно настояще. Настояще, което дължим на усилията на всички наши съграждани, които ежедневно доказват себе си на различните поприща и защитават с постиженията си името на града ни!“

Към присъстващите се обърна и кметът Георг Спартански. В приветствието си той подчерта, че четиримата нови почетни граждани са съвременни апостоли и будители, допринесли за това името на Плевен да бъде известно в целия свят: „На тези хора, на тези наши четирима съграждани, които единодушно бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Плевен“ изказвам огромна благодарност, голям поклон и пожелавам от свое име и от името на всички присъстващи колеги съветници, представители на държавната власт и на другите институции в лицето на парламента, да бъдат здрави и да продължават да ни мотивират, защото ние имаме нужда от техния пример!“

След официалните обръщения заседанието продължи с тържественото връчване на почетните звания. Председателят Мартин Митев обяви решенията на Общинския съвет, придружени с кратки справки за удостоените.

С Решение №1337 от 27.04.2023 г. Общински съвет – Плевен удостоява със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ проф. д-р Константин Койчев.

През настоящата година проф. д-р Койчев отбелязва своята 90-годишнина и 65 години научна и преподавателска дейност с редица заслуги в областта на медицината на национално и световно ниво.

Той е дългогодишен хуманитарен деятел и изтъкнат член на ръководните органи на Българския Червен кръст.

Доктор хонорис кауза е на Медицински университет – Плевен и на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

За дългогодишната си работа и богата професионална биография проф. Койчев е носител на орден „Кирил и Методий“ – Първа степен.

Ученици на проф. Койчев са хиляди студенти в България и чужбина, работещи като известни лекари, почетни доктори, член – кореспонденти и академици!

С Решение №1338 от 27.04.2023 г. Общински съвет – Плевен удостоява със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ Максим Горанов.

Свързваме името на Максим Горанов неизменно с легендарната група „Диана Експрес“. Наричат го „златната китара“ на българската музика.

Изявен вокалист, композитор, звукозаписен продуцент и тонрежисьор, и днес със своя професионализъм и опит той помага и подкрепя редица млади таланти по пътя на тяхното творческо израстване.

Максим Горанов е общественик, човек със собствена позиция, професионална визия и ценни идеи за културата на нашия град. През 2022 година артистът отпразнува своя 70-годишен юбилей.

С Решение №1339 от 27.04.2023 г. Общински съвет – Плевен удостоява със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ Васил Копчев.

Васил Копчев е дългогодишен преподавател и общественик. Основател е на Националния поход „По стъпките на Апостола“ и дълги години негов главен ръководител. Вече 29 години походът се организира и тръгва от Плевен, увличайки след себе си поколения от родолюбци

Дългогодишен председател е на Общински, комитет,, Васил Левски“, след което става негов почетен председател.

Главен координатор при основаване на клубове „Млади възрожденци“ в плевенски училища.

С Решение №1340 от 27.04.2023 г. Общински съвет – Плевен удостоява със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ Иванка Делийска.

Г-жа Делийска е създател и художествен ръководител на хор „Звъника“ – една от най-достойните емблеми на Плевен и безспорен образец за детско певческо изкуство

Общественик, човек със собствена позиция, професионална визия и ценни идеи за културата в Плевен.

Над 1500 изнесени концерти – голяма част от тях самостоятелни, над 100 заглавия, предимно на български автори, както и творби на чужди композитори, стотици значими отличия.

Ваня Делийска е носител на редица престижни отличия, сред тях са „Златна лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци, Заслужил гражданин на община Плевен“, Почетния знак на Народното събрание и др.

След връчване на почетните звание музикален поздрав към всички присъстващи прозвуча от името на хор „Звъника“ в изпълнение на Ивана Йотова – солист на хора и един от абитуриентите Випуск 2023 на формацията.

Поради изчерпване на дневния ред тържественото заседание на Общински съвет – Плевен бе обявено за закрито, след което общинските съветници, почетните граждани и гостите на тържествената сесия се включиха в празничния ритуал на площад „Възраждане“.

Подобни новини

Back to top button