COVID-19ЗдравеСтраната

Здравните власти: Рискът от заразяване с COVID е най-висок в лошо проветрявани затворени помещения

Настоящият епидемичен подем е причинен от Делта варианта на SARS-CoV-2, който се характеризира с по-голяма контагиозност и вирулентност, съобщиха от здравното министерство. Установено е, че вирусният товар, който се отделя от заразено лице, е 1000 пъти повече в сравнение с други варианти, което спомага за много по-лесното и бързо предаване на инфекцията, дори и на открито.
Това, наред с незадоволителния имунизационен обхват у нас, налага стриктно спазване на установените вече общи противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, както и временното въвеждане на допълнителни мерки, целящи намаляване на незащитените контакти, възникването на нови случаи и взривове и овладяване на наблюдавания в момента подем в заболяемостта, се отбелязва още в съобщението.
Противоепидемичните мерки, които се прилагат с цел ограничаване разпространението на SARS-CoV-2, се основават на препоръки и насоки на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и на придобития световен опит. Доказано е, че освен масовата ваксинация, най-ефективна противоепидемична мярка за ограничаване разпространението на COVID-19 е спазването на физическа дистанция при общуване. Наред с това е необходимо засилване на мерките в заобикалящата среда (почистване, дезинфекция, вентилация и т.н.), както и прилагане на личните предпазни мерки от всеки човек (маска, покриваща носа и устата, хигиена на ръцете, ограничаване на контактите при признаци на заболяване, покриване на устата при кашляне и кихане (ако няма предпазна маска).
Посочените противоепидемични мерки са обусловени от начина на предаване на причинителя на COVID-19. Вирусът SARS-CoV-2 се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по размер капки), а в по-редки случаи и по контактен път.
Отделяните от заразения човек капки, съдържащи вирус, са с различни размери, като по-големите се разпространяват на разстояние до 1,5 – 2 м. от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите в близост (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, особено в затворени пространства с лоша вентилация.
Заразяването на възприемчивите хора става при директен контакт на лигавицата на носа и устата или очите с натоварените с вирус капки, или при вдишване на инфекциозния аерозол дълбоко в белите дробове. Рискът от заразяване чрез респираторни аерозоли е най-висок в лошо проветрявани затворени помещения, в които има много хора и контактът между тях е продължителен.
С увеличаване на разстоянието между лицата (физическа дистанция от 1,5-2 м.) се намалява възможността за ефективно предаване на вируса на околните по въздушно-капков път, а с ограничаване на броя на хората, намиращи се в затворени пространства, и осигуряване на адекватна вентилация се намалява възможността за аерозолно разпространение и по този начин се ограничава възникването на нови инфекции.
Заразяване може да стане и по контактен път – при допир със заразен човек (напр. при ръкуване) или при замърсяване на ръцете от контаминирани повърхности и предмети и последващо пипане на устата, носа и очите, което налага спазването на лична хигиена и провеждане на текуща дезинфекция на места, където се събират много хора.
Европейският център за превенция и контрол на заболяванията посочва, че предаването на SARS-CoV-2 е особено ефективно в пренаселени пространства на закрито, като:
– офиси
– ресторанти
– църкви
– търговски центрове
– работнически общежития
– организирани групи в ски курорти
– празненства
– танцувални зали
– круизи
– превозни средства
При пеене, викане или висок говор, напр. в много шумна среда, се повишава образуването и отделянето на заразни респираторни капчици, включително се улеснява и аерозолното разпространение на вируса.
По отношение на местата, където има по-висок риск от заразяване, СЗО съветва те да бъдат избягвани и посочва, че голям риск от разпространение на SARS-CoV-2 съществува в:
– пространства, които са затворени
– места, в които се събират много хора
– места, в които условията предполагат много тесен контакт между хората
Там, където тези три рискови фактора се съчетават, рискът от заразяване с SARS-CoV-2 е най-голям и там най-често са регистрирани епидемични взривове (ресторанти, фитнеси, нощни клубове, офиси, религиозни храмове, където в затворени помещения често се събират много хора, които говорят високо, крещят, пеят, или дишат учестено и дълбоко, поради физическо натоварване).
Опасността от разпространяване на заразата е най-голяма в претъпкани и недостатъчно вентилирани и/или проветрявани пространства, където инфектирани хора прекарват дълго време в близост с други хора. В такава обстановка вирусите се разпространяват много по-ефективно посредством респираторните секрети или чрез аерозол, така че там предпазните мерки са особено важни.
Мерките, които общественото здравеопазване прилага навсякъде по света, са от решаващо значение за ограничаване разпространението на COVID-19, се казва още в съобщението.
Индивидуалните защитни мерки, включително използване на маски, там, където е необходимо и общите профилактични мерки във външната среда като почистване, дезинфекция, вентилация, се прилагат във всеки един етап от развитието на пандемията.

Подобни новини

Back to top button