БизнесЗемеделие

100 000 лева се отпускат за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) утвърди финансов ресурс от 100 000 лева за 2023 г. по схемата „Помощ за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.”

Схемата е регистрирана под номер SA.107345 в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия и е със срок на прилагане до 31.12.2029 г. Нотифицираният общ максимален бюджет за периода на прилагане 2023 – 2029 г. е 1 000 000 лева.

Целта на помощта е чрез подкрепа на земеделските стопани за въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. да се оптимизира процесът по производство на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци“, да се намали използването на химически суровини и да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда на земеделските операции.

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия – земеделски стопани и към признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци” за „ново участие“  в стандарта GLOBALG.A.P.

Помощта се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 500 лв. с включено ДДС на бенефициер годишно и до 6 000 лв. с включено ДДС на група или организация годишно.

Като задължително условие за предоставяне на подпомагане е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBALG.A.P. всяка година, в която земеделският стопанин или групата/организацията предвижда да участва в схемата за подпомагане.

Припомняме, че държавната помощ е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ и чрез нея се покриват част от разходите на земеделските стопани по въвеждане и сертифициране на стопанства по стандарта GLOBALG.A.P. Предстои ДФ „Земеделие“, съвместно с компетентните дирекции в МЗм, да изготви указания за предоставяне на помощта.

Подобни новини

Back to top button