БизнесЗабавленияСветски новиниСпортТуризъм

На 122 години става ТД „Кайлъшка долина“ и кани на празник край хижа „Среброструй“

На 20 май, на хижа „Среброструй“ туристическо дружество (ТД) „Кайлъшка долина“ ще отблежи с голям празник годишнина от своето създаване. Събитието е включено в Спортния календар на Община Плевен.

Туристическо дружество „Кайлъшка долина” – Плевен е основано през далечната 1901 г. В момента към дружеството активно работят  клубовете по: Пешеходен туризъм, Воден туризъм, Коло туризъм, Ски туризъм, Алпийски клуб, Клуб по спелеология, Клуб по ориентиране, Клуб на ветераните туристи, Клуб на учителите за ученически туризъм и Хор „Кайлъшко ехо”. Дружеството стопанисва Туристически дом „Кайлъка“ – Плевен, хижа „Среброструй“ в Плевен и хижа „Плевен“ в Стара планина.

Празникът ще протече с провеждането на разнообразни активности, като най-мащабната е „Девети преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приз „Кристален еделвайс“ – „Кайлъка – 2023″“ от 09:00 ч., като участие са заявили 9 училища от Плевен и Кнежа, Скаутски клуб „Лъвче“ – Плевен и ТД „Сребрен“ – Кнежа – общо 80 деца и 38 ръководители. Освен състезанията за приза са предвидени и допълнителни игри за децата – индивидуално състезание по скоростно колоездене и отборна занимателна игра със състезателен характер „Оказване на първа помощ от екип“. Програмата за другите активности е организирана от клубовете, членуващи в дружеството и включва състезание по спортно ориентиране на х. „Среброструй” с организатор СКО „Север“, пешеходен поход на Клуба по пешеходен туризъм, от началото на парк „Кайлъка” до х. „Среброструй”, Клубът по воден туризъм ще проведе гребане с каяк на яз. „Тотлебенов вал” с деца от скаутски клуб „Дивата пчела“ – Плевен от 10:00 ч., а по същото време алпийският клуб ще проведе скално катерене на скалите до язовира.

В 13:00 ч. на хижа „Среброструй“ ще се обявят на резултатите от проведените състезания и победителите ще бъдат наградени. Привечер, в 17:30 ч., в залата на Военния клуб ще се проведе Песенен празник „Елате в Плевен“, с домакинството на Туристически хор “Кайлъшко ехо” – Плевен и участието на Туристически хор „Еделвайс“ – Велико Търново и Мъжка вокална група „Вежен” – Тетевен, след което хористите ще продължат празнично вечерта в механа „Българи“.

Подобни новини

Back to top button