КултураНаукаОбразование

Наука, култура, история и изкуство преплетени в дейностите в 19-ото Астро парти в Байкал

За 19-и пореден път на 19 и 20 май се проведе националното Астро парти на красивият бряг на река Дунав при с. Байкал, община Долна Митрополия. Проявата е под патронажа на министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия, Поля Цоновска и с финансовата подкрепа на фондация „Еврика“.

Към организаторите в лицето на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – с. Байкал (ОЦИДЗИ) се присъединиха Министерството на образованието и науката, Националният дворец на децата, Регионално управление на образованието – Плевен, Община Долна Митрополия. Проявата е включена в Националния календар по изяви на интереси на децата и учениците на МОН, информира Иво Джокин, директор на ОЦИДЗИ, с. Байкал.

Участниците бяха ученици и учители по физика, любители астрономи от цяла България.

Главната тема на „Астропарти Байкал“ тази година беше „Пътешествие във Вселената – нови открития и наблюдения”.

Събитието започна с поздравителни адреси. Георги Дамянов от с. Байкал, ученик в НУИ „Панайот Пипков“, Плевен изпълни на кавал северняшки мелодии.

Д-р Георги Латев от Института по астрономия – БАН запозна по вълнуващ и интригуващ начин участниците с две лекции: „Звездата BG Tri: Една българка“ и „Времето и астрономията“. На традиционната кръгла маса „От учители за учители“ ст.п-л Цеца Цолова, SCIENTIX посланик и учител в ППМГ гр. Ботевград и Иво Джокин представиха образователни ресурси по астрономия. В Астроработилница участниците работиха по проект „Търсене на микрометеорити“, проект на NASE и IAU и проведоха експерименти с ударни кратери.

На музикално-поетичната астрономическата вечер „Под звездите на Дунав“ участниците слушаха авторски стихове и песни на Галина Москова, учител по физика и астрономия от гимназията в гр. Лясковец.

Бяха представени изложбите „Space Art 2023“ и „Звездна светлина“ на Николай Димитров. Наблюдателната програма бе организирана от ААС – Боряна Бончева, Володя Велков с наблюдение на слънце през деня и кълбовиден куп М13 в съзвездието Херкулес и други обекти вечерта, а Иво Джокин запозна участниците с лазерно астро шоу с видимите съзвездия, митовете и легендите за тях. На следващия ден се проведе наблюдение на водолюбиви птици по река Дунав.

Участниците получиха сертификати за участие, а учениците – и сертификат за Любител астроном, както и астрономически награди от фондация „Еврика“ и ААС.

Програмата завърши с посещение на археологически резерват „Улпия Ескус“.

Партньори на проявата са: Съюз на астрономите в България, Катедра Астрономия, Физически факултет на Софийски университет, Институт по астрономия-БАН, Съюз на физиците в България Астрономическа асоциация – София (ААС).

Международни партньори: Международен астрономически съюз (IAU)-офис за развитие на образованието по астрономия, Европейска асоциация за астрономическо образование (ЕААЕ), NASE (Network Astronomy School Education-IAU), GTTP – Galileo Teachers Training Program, , Европейска училищна мрежа EUN (European School Net)-SCIENTIX, UNAWE – UNIVERSE AWARENESS (Информираност за Вселената), SPACE AWARENESS (Информираност за Космоса) и SpaceEU.

Подобни новини

Back to top button