ОбществоПолиция

445 лица и 241 МПС са били проверени в полицейска акция вчера

Специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се проведе вчера в плевенска област.
В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ.
Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.
Около 10.10 часа в село Новачене на улица „Георги Димитров“ при проверка е установено, че 33-годишен управлява „Фолксваген“ със служебно прекратена регистрация /без „Гражданска отговорност“/ на 10 май 2023 година. За престъпление по чл.345, ал.2 във връзка с ал.1 от НК е образувано бързо производство.
Около 10.40 часа при извършена съвместна проверка на служители на ДГС – Плевен и полицаи от РУ – Червен бряг в частен дом в село Горник са открили два кубически метра дърва за огрев от вида Липа и седем кубически метра дърва за огрев от вида Габър, без контролна горска марка и редовно писмено позволително, доказващи законния им произход.
Около 11.00 часа при извършена съвместна проверка на служители на ДГС – Плевен и служители на РУ-Червен бряг в частен имот в село Глава са установени един кубически метър дърва за огрев от вида Акация и два кубически метра дърва за огрев от вида Полски клен, без контролна горска марка и редовно писмено позволително, доказващи законния им произход. По случаите са образувани бързи производства за престъпление по чл. 235, ал.6, от НК.
Около 12.45 часа в село Горна Митрополия е спрян за проверка „Фолксваген“, с водач 27-годишен. Установено е, че шофьорът управлява автомобил, нерегистриран по надлежния ред – с прекратена регистрация от 24 април 2023 година. По случая е образувано бързо производство по чл. 345, ал. 2, от НК.
Около 19:30 часа на плевенската улица „Перуника“е проверен „Фолксваген“, управляван от 32-годишен. В колата е открита текстилна мъжка чантичка с полиетиленов плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество. Предстои назначаване на физико-химичен анализ на иззетото съдържание. 32-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. В Първо РУ е образувано бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК.
Снощи пред зала за тържества в централната градска част е задържан с марихуана 18-годишен. Назначени са експертизи на иззетия наркотик. Служители при Второ РУ – Плевен са образували бързо производство по чл.354 „а“, ал.3 от НК.
В хода на операцията са задържани три лица и са образувани шест бързи производства.
Проверени са 445 лица и 241 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 11 пункта за черни и цветни метали, 6 заложни къщи, 6 автоморги, автосервизи и депа; 19 питейни и увеселителни заведения, 32 търговски обекта. В областта са регистрирани шест престъпления, свързани с наркотиците, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 34 акта. Съставени са 4 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 5 акта и констативни протокола от други органи.
Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.

Подобни новини

Back to top button