НПООбразованиеОбществоСтраната

АЕЖ организира интересно обучение за журналисти

Медийната програма за Централна Европа (CEMP) на Zinc Network обявява нова възможност за обучение на независими журналисти в България. На 10 и 11 юни в София, със съдействието на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), ще се проведе интензивен семинар за техники за  събиране на информация от отворени източници (OSINT) за целите на журналистически разследвания. Обучението се осъществява в партньорство с DFRLab.
За семинара:

OSINT работилницата цели да подпомогне независимите медии в България, като предостави на журналистите необходимите умения за увеличаване на аудиторията им, развитие на устойчиви потоци от приходи и поддържане на високи журналистически стандарти. Семинарът ще се фокусира върху насърчаването на иновативен подход към създаването на съдържание, като същевременно гарантира спазването на най-високите етични принципи.

В рамките на обучението, участниците ще подобрят разбирането си за  Open Source Intelligence (OSINT) и неговите приложения в разследващата журналистика. То с изцяло практическа насоченост за работа с цифрови инструменти и усвояване на техники за провеждане на ефективни изследвания и  проверка на фактите. Предвидените дейности и задачи ще насърчат иновативното мислене на журналистите, така че да могат адекватно да се адаптират към развиващия се медиен пейзаж и да ангажират аудиторията ефективно.

Подробности за работилницата:

Продължителност: OSINT работилницата ще се проведе на 10-11 юни и ще предложи завладяващо учебно изживяване. Програмата е целодневна, като присъствието на участниците и в двата дни е задължително.

Експертност: Семинарът ще бъде ръководен от екип от опитни професионалисти в областта на медийното развитие с опит в журналистическите разследвания, дигиталните медийни стратегии,  маркетинга на съдържанието и проучването на аудиторията, в сътрудничество с експерти от DFRLab.

Език: английски и български (с превод)

Критерии за допустимост: Събитието е отворено за журналисти, работещи с независими медийни издания в България, които имат доказан ангажимент към висококачествената журналистика и етично отразяване. Кандидати с изявен интерес към използването на цифрови инструменти и техники за разследвания, както и студенти по журналистика последна година, които планират да се развиват в сферата на разследващата журналистика, също са поканени да участват. Регионалните журналисти също са добре дошли да изпратят своите кандидатури, като за тези, които не са базирани в София, ще бъдат осигурени транспорт и настаняване. (вижте по-долу).

Процес на кандидатстване:

За да кандидатствате за OSINT семинара, моля, попълнете този формуляр.

Краен срок за кандидатстване: 4 юни 2023 г.

Моля, обърнете внимание, че само одобрените кандидати ще бъдат уведомени по имейл, че кандидатурата им е избрана.

Финансиране: Медийната програма за Централна Европа (CEMP) се реализира с финансовата подкрепа на Американската агенция за международно развитие (USAID). В резултат от това ще бъде предоставена финансова помощ за покриване на разходите за пътуване, настаняване и обучение за избраните участници.

Очакваме с нетърпение да получим вашите кандидатури и да работим с разнообразна група от талантливи журналисти в рамките на семинара за използване на отворени данни. Това е уникална възможност да подобрите уменията си за разследващи репортажи, да си сътрудничите с експерти от индустрията и да допринесете за насърчаването на ефективни политически дебати и резултати в Централна Европа.

За всякакви въпроси или допълнителна информация, моля свържете се с екипа на АЕЖ-България: Мария Черешева ([email protected])  или Иван Радев ([email protected]).

NB:Медийната програма за Централна Европа (CEMP) и Zinc Network си запазват правото да правят необходимите промени в графика на семинара, местоположението му или други подробности. Всички актуализации ще бъдат съобщени на избраните участници своевременно.

Подобни новини

Back to top button