ЗдравеОбществоОбщинска и държавна администрация

Откриха модерна здравна служба в с. Мечка

Има оборудван зъболекарски кабинет, търси се стоматолог

Нова здравна служба има от днес село Мечка. Тя е разположена на един етаж в масивна сграда, ремонтирана и пригодена за това. Осигурени се лекарски кабинет, манипулационна зала, стоматологичен кабинет, чакалня, санитарен възел за хора с увреждания и други помещения. Има достъп за хора с увреждания.

„Старата здравна служба се намираше на втория етаж в жилищна сграда, построена през 1950 година и въпреки текущите ремонти през годините беше доста амортизирана, а до кабинетите се стигаше по стъпала, което ги правеше трудно достъпни за възрастни хора и хора с увреждания. Поради това не беше целесъобразно извършването на какъвто и да е ремонт“, каза в краткото си слово при откриването кметът на село Мечка, Кирил Кирилов.

Той описа перипеттите около промяната. В началото на новия проект беше много трудно, защото трябваше да получим разрешение от министъра на културата за промяна на предназначението на сградата от сграда за култура и изкуство да стане сграда за здравна служба. Затова чакахме година и половина, сподели Кирилов.

Общинският съвет в Плевен гласува 126 000 лева за ремонта. След проведена обществена поръчка строителството е възложено на „Валео Инвест“ ЕООД и приключи през декември 2022 г. Работата на фирмата е на стойност 116 947 лв. Строителството е извършено качествено и в срок.

Общо за новата здравна служба в Мечка са вложени общо 134 000 лв. От тях само 3 000 лв. са за обзавеждането, благодарение на голяма подкрепа от дарители – всичките от Мечка. Дарители са предоставили мебели, оборудване, стоматологична машина на стойност 10 000 лв., апарат за ЕКГ, телевизор, хладилник, щори и други нужни неща.

Гости на тържеството за откриването бяха кметът на Община Плевен, Георг Спартански и членове на ръковдния екип. Лентата прерязаха зам.-кметът на Плевен, Стефан Милев и кметът на Мечка.

Водосвет за успех и здраве отслужи свещеникът на селото, отец Бисер Пасков. Празнична програма изпълниха деца от селото в народни носии.

Завеждащ здравната служба ще бъде д-р Румен Христов. Специален гост беше старият лекар на селото – Тошо Томов. Той е на повече от 80 години, но още ходи по случаи, казват хора от Мечка.

В днешния ден жителите на плевенското село се радваха и на ремонта на ритуалната зала, който е струвал 16 000 лв.

Цветанка Христова

Снимки: авторът

Подобни новини

Back to top button