АрмияБедствия и аварииОбщество

Военнослужещи спасиха дете и майка, пропаднали в канализационна шахта

Общинска администрация Долна Митрополия и лично кметът Поля Цоновска изказват искрени благодарности към служители на Военновъздушните сили, помогнали за спасяване на дете, пропаднало в стара канализационна шахта. Ефрейтор Данаил Цветанов Петров и редник Веселин Михайлов Вълчев (на снимката) са военнослужещи от военно формирование 32040 – Крумово. В момента са специализанти в 12-та авиационна база и се обучават в курс за придобиване на военна квалификация „Младши сержант – първи модул“.

Инцидентът се случва до жилищен блок в гр. Долна Митрополия, където служители по почистване и поддръжка редовно се грижат за междублоковото пространство и многократно възстановяват капаците на съществуващите шахти. За съжаление, тези стари съоръжения са обект на многократни посегателства, които водят до подобни инциденти, посочват от Община Долна Митрополия.

Към настоящия момент, за пореден път, е възстановен капакът на шахтата.  Обръщаме се с молба към живеещите на този адрес за подаване на сигнали при констатирани нови посегателства и разбиване на шахтите, апелират от администрацията.

От 12-та авиационна база допъват информация за инцидента.

Дете пропада в стара канализационна шахта. Майката на детето се опитва да го извади и също пропада в шахтата. Минути по-късно военнослужещите ефр. Данаил Цветанов Петров и редник Веселин Михайлов Вълчев се оказват в близост до мястото и чуват викове за помощ от очевидци на инцидента. Двамата военнослужещи веднага се отзовават и предприемат действия за спасяване на детето, което едва се е държало на повърхността на водата. В сложната ситуация военнослужещите съумяват да действат максимално бързо, адекватно и решително, и успяват да спасят детето. Едва след като го изваждат, те виждат, че от водата се подават ръцете на неговата майка, която го е държала под водата. С големи усилия военнослужещите успяват да извадят от шахтата и жената. Уплашени, но живи и невредими пострадалите са били откарани за преглед в гр. Плевен.

От Община Долна Митрополия изказват уважение и благодарност за проявената доблест от ефрейтор Петров и редник Вълчев, както и към ръководството на 12-та авиационна база, в лицето на полковник Петър Банков.

Снимка: 12-та авиационна база

Подобни новини

Back to top button