ИзкуствоКултураЛичностиСветски новини

Обич и почит за Парцалев с Празници на изкуствата в град Левски

Паметта за големите личности пише историята на един народ.

В Левски, родният град на любимеца на поколения българи – Георги Парцалев, обичта, признателността, паметта за уникалния артист по традиция се въплащава в поредица от културни събития в дните около рождения му ден, 16 юни.

„Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости“,обичаше да казва Парцалев и го доказваше с финес, талант и богата емоционална и професионална култура, в многобройните си превъплащения в „Сатирата“, киното и естрадата.

Празниците на изкуствата „Парцалев-2023“ ще бъдат официално открити на 14 юни в 19.00 ч в НЧ „Георги Парцалев-1901“, гр. Левски. БНТ ще представи документалния филм „ПАРЦАЛЕВ“ с режисьор доц. д-р Валентина Фиданова-Коларова и сценарист проф. д-р Марин Дамянов в салона на читалището при вход свободен. В документалния филм участват: Наталия Парцалева, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Павел Павлов, Здравко Митков, Павел Поппандов, Звезделин Минков, Светослав Пеев, Латинка Петрова, Златина Дончева-Джамбазова, Калин Сърменов, Милена Митова, Лена Романова, Димитър Методиев и др.

На 15 юни Хилда Казасян и Плевенската филхармония ще гостуват с програмата „Да послушаме кино“ в Летния театър при НЧ „Георги Парцалев-1901“ от 21.00 ч, с вход 12 лв. Програмата „Да послушаме кино“, включваща едни от най-популярните теми от български филми, е удостоена с приза „Кристална лира“, която се връчва за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство.

На 16 юни, рождения ден на нашият Жоро, както го наричат с обич приятелитему в родния град, точно в 10.00 ч ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Георги Парцалев.

Роден на 16 юни 1925 г.в град Левски, на този ден Георги Парцалев щеше да навърши 98 години. И днес, 34 години откакто напусна този свят, зад кулисите на времето ни озарява светлината на уникалния му талант, усмивка и човешко обаяние.

Театралният състав при НЧ „Георги Парцалев 1901“ с режисьор Огнян Панайотов ще представи постановката „Дамски шивач“ от френския драматург Жорж Фейдо, един от най-големите драматурзи на своето време, от 19.00 ч на 16 юни, входът е свободен.

На 17 юни от 19.00 ч започва „Спомен с песен и усмивка за Георги Парцалев“ – благотворителен концерт с участието на фамилия Гарнизови и Нинови – потомци на автора на химна на град Левски – Христо Гарнизов, доказали във времето обичта си към родния град и с творческите си постижения достойни последователи на изконните ценности в българската култура.

„Спомен с песен и усмивка за Георги Парцалев“ от Георги Гарнизов, Мария Гарнизова-Нинова, д-р Димитър Нинов и Любена Нинова ще бъде представен в НЧ „Георги Парцалев – 1901“. Средствата от концерта, който е с вход 5 лв. ще бъдат дарени за скулптурната композиция „Земляците“.

На 18 юни театър „Искри и сезони“ ще представи от 19.00 ч „Лудории в съботната вечер“ от Марсел Митоа. Адаптация и режисура: Искра Радева. С участието на: Искра Радева, Веселин Ранков, Антон Радичев, Милена Атанасова. Входът е 7 лв.

Подобни новини

Back to top button