Водещи новиниОбществоОбщинска и държавна администрацияПолитика

(Допълнена) Реакция на масовите заявления от областни управители – могат да напуснат едва след решение на МС

В Министерския съвет (МС) постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт. Това съобщават от пресцентър на кабинета

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Да припомним,че първата заявка за напускане беше от областния управител на Сливен, който след встъпването на новото правителство излезе в отпуск и информира за намерението си. Днес последва „дъжд“ от заявления от областни и заместник-областни управители от цялата страна.

Някои посочват в мотивите за напускането си лични причини, но има и такива, които отправят критика на политическа основа.

До обяд оставка са подали областните управители на Пазарджик, Ямбол, Видин, Пловдив, Хасково и София-област. По-късно станаха известни заявленията на областните управители и на Бургас, Стара Загора, Благоевград, Варна, Враца, Силистра, Плевен, Русе, Велико Търново, Разград, Търговище, Смолян, Габрово, Ловеч.

Подобни новини

Back to top button