ОбществоПолиция

Фалшиво евро и домашна нарколаборатория открити при полицейска акция в областта

Специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се проведе вчера в Плевенска област.
В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ.
Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.
Подправени парични знаци са иззети от апартамент в Плевен и от къща в село Буковлък. Вчера в жилището на 56-годишна в областния град са намерени 148 банкноти с номинал от 50 евро и 27 банкноти с номинал 20 евро. При извършено претърсване в дома на 61-годишен в Буковлък са открити и иззети 11 банкноти с номинал от 50 евро и 57 банкноти с номинал 20 евро. Парите били с идентични серийни номера. И двамата са задържани са срок до 24 часа по ЗМВР. За извършено престъпление по чл. 244, ал. 1 от НК работата продължава.
В 09:20 часа в село Градина дома на 34-годишен е установен полиетиленов свитък с неправилна форма, съдържащ топче от суха зелена тревиста маса с неправилна форма и размери 3 см Х 2 см. По данни на мъжа марихуана за лична употреба. Той е задържан са срок до 24 часа по ЗМВР. Назначени са експертизи на иззетия наркотик.
Около 09:30 часа в апартамент, обитаван от 36-годишен, и на междуетажна площадка в жилищен вход в град Червен бряг са установени: съцветие от суха зелена тревиста маса с диаметър около 2,5 см., седем прозрачни чаши с форма на пресечен конус с диаметър в долната част 6 см. и в горната част 10 см. и височина 11 см. с насаждения, /стръкове с прясно откъсната листна маса, наподобяваща на коноп/, найлонов плик, съдържащ суха зелена тревиста маса, кашон с размери 28 см Х 33 см Х 27 см, с електрическо съоръжение за преобразуване на енергия, със захранващ кабел и халогенна лампа към него, пет туби и пластмасови бутилки, пълни с течности, цилиндрична пластмасова кутия, станиолов пакет тип „спейсбек“, съдържащ прахообразно вещество, ел. адаптор, найлонови пликове и чували около 3,5 кг суха зелена тревиста маса, наподобяваща по цвят, мирис и вид на растение от рода на конопа, пластмасова кутийка, съдържаща кафяв прах. При огледа в района на околоблоковото пространство на разстояние около 1,5 м. от западната страна на жилищния блок е намерена купчина прясна зелена тревиста маса с цвят и мирис, наподобяващи тези от рода на конопа, с дължина на купчината около 25 см. Предстои назначаване на физико – химическа експертиза за установяване състава на намерените вещества. 36-годишният е задържан за срок до 24 часа. За престъпление по чл.354 „а“, ал.3, от НК работата продължава.
В 09:30 часа в Плевен 29-годишен е предал с протокол за доброволно предаване две станиолови свивки, съдържащи суха зелена растителна маса – марихуана. Предстои назначаване на физико – химическа експертиза за установяване състава на иззетия наркотик. Притежателят на наркотика е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.
Около 10:00 часа в град Кнежа по време на полицейска проверка 37-годишен пътник във „Фолксваген“ е отворил дясната врата на автомобила и е изхвърлил четири хартиени свивки с размери 1,5 см Х 3 см, съдържащи суха зелена раздробена растителна маса, наподобяваща дизайнерски чай. Извършен е оглед на местопроизшествието. Наркотичните вещества са иззети и предстои назначаване на физико – химическа експертиза. 37-годишният е задържан в полицейския арест. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК.
В 10:06 часа в село Брест е засечен да се придвижва с „БМВ“ 37-годишен под въздействието на алкохол. Пробата с техническо средство е отчела над 1.2 промила алкохолна концентрация. Издаден е талон за медицинско изследване, но нарушителят е отказал да даде кръвна проба във ФСМП – Гулянци. Водачът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР.
Около 11:55 часа в Червен бряг 64-годишен като водач на „Фиат“, при извършена маневра на заден ход е блъснал паркиран зад него товарен автомобил „Форд Транзит“. Алкотестът на шофьора е показал положителна проба – над 1.2 промила. Издаден е талон за медицинско изследване. За престъпление по чл.343 „б“, ал.1 от НК работата продължава. 64-годишният е задържан за срок до 24 часа.
В 14:30 часа в Плевен при проверка 28-годишен е предал с протокол за доброволно предаване две полиетиленови свивки, съдържащи бяло кристалообразно вещество – метамфетамин. Предстои назначаване на физико-химичен анализ. 28-годишният е задържан за срок до 24 часа.
В 15:30 часа в Плевен при проверка 31-годишен е предал доброволно полиетиленов плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество – амфетамин. Предстои назначаване физико – химичен анализ. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. За престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК работата продължава.
Разследване на криминалисти от Червен бряг е установило, че за времето от неустановен час на 10 юли до 08:30 часа на 11 юни 2023 година 15-годишен е взломил дървена плоскост на тавана в частен дом в град Койнаре, и е откраднал амуниции за коне на стойност около 600 лв. Вещите, обект на престъпление, са предадени с протокол за доброволно предаване.
Служители от Второ РУ Плевен установиха и задържаха извършител на взломна кражба. На 8 юни в 11.10 часа в полицията е получен сигнал за счупено стъкло на прозорец и разбита входна врата на къща в Плевен, от където е извършена кражба на телевизор „LG“, система за домашно кино, неустановена марка, три преносими компютъра „Самсунг“, мобилен телефон „Нокиа 8800“, две кафемашини с капсули марка „Бош“, стъклена маса и дървена маса. Местопрестъплението незабавно е посетено от полицейски служители. Извършен е оглед. Образувано е досъдебно производство. Сезирана е прокуратурата. От проведените незабавни оперативно – издирвателни мероприятия е установен извършителят на деянието – 39-годишен. Той е предал с протокол за доброволно предаване по-голяма част от инкриминираните вещи, като е направил пълни самопризнания и подробно е описал механизма на извършеното от него деяние. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР. Работата продължава разследващ полицай.
В 10.56 часа при проверка на адрес – частен дом в село Горна Митрополия 36-годишния обитател е предал газ – сигнален пистолет „Ekol lady“, кал. 9мм., комплектован с пълнител, муфа за изстрелване на сачма и налични 22 халосни боеприпаса – кал. 9 мм. Установено е, че оръжието не е регистрирано по надлежния ред. Материалите са предадени на служител при РУ – Долна Митрополия за съставяне на акт по ЗОБВВПИ.
В хода на операцията са задържани 12 лица и са образувани седем бързи производства и четири досъдебни производства.
Проверени са 384 лица и 245 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 12 пункта за черни и цветни метали, 5 заложни къщи, 5 автоморги, автосервизи и депа; 11 питейни и увеселителни заведения, 20 търговски обекта.

В областта са регистрирани 10 престъпления, свързани с наркотиците, паричната и кредитната система на РБ, собствеността на гражданите и нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 49 акта. Съставени са 6 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 4 акта и констативни протокола от други органи.
Матиралите по всички случаи са докладвани в Районна прокуратура – Плевен.

Подобни новини

Back to top button