Водещи новиниОбществоПолицияСтраната

МВР обяви акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ започва днес, 15 юни и ще продължи до 31 август. През първия етап от акцията, в дните от 15 юни до 30 юни – времето, в което част от учениците вече ще са във ваканция, а за по-големите – последни учебни дни, ще бъде засилено полицейското присъствие около учебните заведения и детските градини. Акцент в контрола е поставен на правилното превозване на децата и използването на обезопасителни системи,  на поведението на превозващите ги, както и на останалите шофьори, включително и на децата-водачи, ако се придвижват с велосипед.

В рамките на втория етап, от началото на юли до края на август, е планирана специализирана полицейска операция, насочена към неправилното движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства, използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в превозните средства, както и към недопускане на управление на мпс от водачи под 18 години.
Паралелно с това, в периода от 15 юни до 14 септември, ще се проведе и традиционната акция на полицията „Безопасно лято!“, насочена към ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. Планирано е в петъчните и неделни дни от 14:00 часа до 21:00 часа, както и в други времеви интервали според интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии, да се организира подпомагане на движението на ППС на изходите и входовете на големите населени места, на пътните възли и подходи към/от активно посещаваните курортни комплекси/селища и гранични контролно-пропускателни пунктове. Ще се осъществява и засилен контрол по автомагистралите. полицейските екипи ще следят за недопускане на паркиране, спиране или движение в лентата за принудително аварийно спиране освен в случаите, предвидени в ЗДВП, движение на пешеходци или на водачи с ППС, за които има изрична забрана в ЗДВП. В съботните дни след 23:00 часа в населените места и най-вече в малките населени места, ще се провеждат засилени проверки  за спазване на скоростните режими, недопускане на управлението след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, шофиране от неправоспособни водачи.

Подобни новини

Back to top button