ЛичностиСветски новиниСпорт

Незрящ колоездач измина 700-километровия маршрут „Дунав ултра“

Колоездачът с увредено зрение Александър Спасов и 15-годишният му придружител – любителят на планинското колоездене Михаил Петков успяха да изминат успешно най-дългия туристически веломаршрут в страната – „Дунав Ултра“. Вело-ентусиастите са и първите колоездачи в историята у нас, които изминават маршрута с велосипед тип-тандем (за двама).

Спасов и Петков дадоха началото на своето пътешествие от крепостта Баба Вида във Видин. За по-малко от 3 дни преминаха през над 100 населени места, за да достигнат крайната точка на маршрута – на другия край на страната – с. Дуранкулак, Община Шабла. Постижението на авантюристите е впечатляващо, защото ездата им бе само в светлата част на деня.

Веднага след края на предизвикателството Спасов посвети пътешествието си на каузата за социализиране и активен начин на живот на хора в неравностойно положение. Колоездачът, който вижда с около 2% зрение, не за първи път се впуска в нестандартни за неговото състояние приключения. През 2022 г. Спасов се сертифицира като водолаз. Относно зрението си, авантюристът сподели, че човек може да види толкова по-далеч, колкото по-устремен е да следва мечтите си.

Подобни новини

Back to top button