БизнесСтранатаТранспортУслуги

Можете да получавате известия за валидност на електронна винетка и за възникнали нарушения поради липса на винетка

През февруари 2023 година бяха приети промени в Закона за пътищата, които имат за цел да осигурят възможност за уведомяване на собствениците и водачите на леки автомобили за изтичащите срокове на валидност на електронните винетки. Тези промени влязоха в сила от 1 юни 2023 година.

„Интелигентни трафик системи“ АД, като Национален доставчик на електронни услуги за пътно таксуване, предлага лесна регистрация за известия относно валидността на всички винетки, закупени от партньорските обекти. Доскоро само клиентите, купили винетки онлайн от TollPass.bg или Vinetki.bg, получаваха известия за предстоящо изтичане на срока на валидност, което беше въведено като услуга от „ИТС“ АД още през 2019 година. Със създаденият портал за регистрация https://register.vinetki.bg компанията ще изпраща уведомления и на клиентите, закупили винетката си от физически обекти от партньорската мрежа. Вече хиляди потребители са регистрирали своите винетки, за да получават известия относно срока на валидност.

От 1 август ще се бъде възможно и изпращане на известия в случай на регистрирани нарушения за конкретен регистрационен номер.

Партньорските обекти, в които можете да закупите винетка и да получите информация относно регистрацията за известия, са магазинната мрежа на А1 България, обектите на Български Пощи, Изипей, Фастпей, Омникар и техните партньори, както и бензиностанциите на ОМВ, Ромпетрол, Газпром Петрол, Круиз, Бенита, Power Oil и сервизите на Тахо Венци.

Всеки клиент може да сканира QR кода от документа за закупуване на винетката и да въведе своите контактни данни, чрез които да бъде известен преди изтичането на винетката. Въвеждането на контактните данни отнема само секунди и може да се извърши по всяко време.

Порталът за регистрация е достъпен и от началната страница на добре познатата онлайн платформа за продажба на електронни винетки – Vinetki.bg. Тук можете да регистрирате винетките, закупени преди 1 юни 2023 година и да получавате известия преди изтичането на тяхната валидност. Регистрирайте всички семейни или фирмени автомобили и бъдете информирани навреме.

За да бъдете по-добре организирани, използвайте или създайте нов потребителски профил на Vinetki.bg или Tollpass.bg, в който да въведете един или повече регистрационни номера, за които да получавате нотификации за валидност на електронна винетка и за възникнали нарушения поради липса на винетка.

С въведената функционалност на Vinetki.bg се спазват и всички изисквания на Закона за защита на личните данни. Нежелаещите да получават информация може да не посочват данни за контакт и да не попълват регистрационна форма. Проверка за валидността на винетка е достъпна онлайн, както и до момента.

Ползите от кратката онлайн регистрация и получаването на известия от Vinetki.bg е свързано и с решаването на друг казус – сгрешените данни (цифра от регистрационния номер, държава на регистрация, тип автомобил, срок на валидност, имейл) при закупуване на винетки. При  своевременното получаване на уведомления в съответствие с приетите промени в Закона за пътищата, тези грешки могат да бъдат бързо коригирани и да не се стига до натрупване на санкции.

„Интелигентни трафик системи“ АД  е Национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси  – електронни винетки и тол от 2019 г. и официален партньор на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Подобни новини

Back to top button