ЗабавленияИзкуствоКултураСветски новини

В Плевен започва шестото издание на фестивала „Шарено петле“

В Плевен от днес започва шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“. Фестивалът се организира и финансира от Община Плевен в, творческо и организационно партньорство с ДКТ „Иван Радоев“ и със съдействието на фондация „Арт Офис“.

Поради големия интерес Фестивалът тази година ще се проведе в седем, а не в четири дни, както беше досега. Зрителите ще могат да видят 22 спектакъла и  да участват в 5 творчески работилници и ателиета. В програмата участват с най-новите си постановки държавните куклени театри от Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Сливен, Варна, Бургас, Плевен, Младежкият театър „Николай Бинев“, куклените театри „Мале, мале“, „Скрин“, „Арт ленд“ и фондация „Арте вива“. Чуждестранните трупи са от Гърция, Сърбия и Норвегия.

Фестивалът започва днес от 16.00 ч. с интерактивна изложба на кукли от различни представления, в ДКТ „Иван Радоев”, а в 17.30 ч. с много музика и забавни изпълнения ще бъде открит под зоркия поглед на неговата емблема – Шареното петле. „Живи статуи“ е уличен пърформанс на Пътуващ театър „Скрин“ – София. Вечерта са представленията „Вграждане“ на Пловдивския театър и „Огнен моноспектакъл“ на Пътуващ театър „Скрин“ – София.

Преди повече от две десетилетия Плевен многократно организира кукления фестивал „Хора и кукли“ и днес „Шарено петле“ продължава тази традиция. Името на фестивала е препратка към красивото петле, което беше „кацнало“ на покрива на сградата на тогавашния  куклен театър. Днес това петле, дело на известния художник Тома Трифоновски, може да се види в експозицията на Регионалния исторически музей – Плевен.

Всички представления са със свободен вход,  покани за посещение вече могат да се получат на касата на ДКТ „Иван Радоев“. За участие в ателиетата е необходимо предварително записване  на касата в театъра.

Подобни новини

Back to top button