ОбществоПолиция

Иззеха фалшиви маркови дрехи

В Плевен са иззети 229 фалшиви артикула в хода на спецакция срещу незаконната търговия със стоки, имитиращи известни търговски марки, без съгласието на притежателя с изключителното право. Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР – Плевен и на 02 РУ Плевен са извършили проверки за предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения, насочени срещу трафика на нелегални стоки и разпространението на фалшиви и контрабандни стоки. Около 09:30 часа на паркинга на стадион, определен за провеждане на неделен пазар, са установени три импровизирани търговски маси, на които са изложени множество дрехи от запазени търговски марки. Конфискувани са различни артикули – 229 спортни мъжки и дамски екипи, панталони, тениски, рокли, с популярни марки. Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, назначаване на експертизи при взаимодействие с Районната прокуратура в Плевен. По случаите са образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 172 „б“, ал.1 от НК.
Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от активните мероприятия по план за действие срещу този вид престъпни посегателства.
Честа практика е недобросъвестни търговци да внасят на територията на страната и ЕС нискокачествени или стоки със съмнително качество и характеристики. С цел бързата им продажба потребителите биват въвеждани в заблуждение от поставените върху тях изображения, копиращи или имитиращи логата на известни и надеждни марки и производители. Много подобни стоки са със занижено качество, характеристики или дълготрайност при употребата – предупреждават разследващи.

Подобни новини

Back to top button