ИзкуствоКултура

За третия фестивал „Акордеомания“ в Плевен идват световни имена

Третото издание на Международния фестивал „Акордеомания“ 2023 ще се проведе от 29 юни до 2 юли в Плевен. Организатори на проявата са Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ и сдружение „Акордеомания арт“.

На пресконференция в БТА – Плевен създателите на сдружението и преподаватели по акордеон Румен Тодоров, който е директор на НУИ „Панайот Пипков“, и Ценка Тодорова представиха подробности около предстоящото музикално събитие.

Румен Тодоров подчерта, че целта на фестивала е популяризирането на акордеонното изкуство, сверяване на часовника със световните тенденции в изпълнителското майсторство, както и педагогическите практики.

„Идеята е фестивалът да съдейства за развитието на акордеона в България“, обобщи Румен Тодоров. Той отбеляза, че кризисните години се отразяват зле на обучението по акордеон, предвид факта, че това е скъп инструмент и за обучението на едно дете от първи до 12-и клас е нужно да бъдат закупени три различни по големина инструменти. „Плевенското НУИ „Панайот Пипков“ е единственото в страната, което е изцяло оборудвано с нови, съвременни инструменти – както за начално, така и за високопрофесионално обучение. По този начин нашите ученици имат възможност да се обучават при еднакви условия, при каквито се обучават техните връстници в другите европейски страни“, отбеляза Румен Тодоров.

В дните на фестивала ще се проведат „Акордеонна академия“ и два конкурса: международен и национален. Участниците в националната артнадпревара ще се изявят в разделите “Класика” и “Фолклор”, като първите трима в двете категории печелят едногодишни стипендии от Министерството на културата по Програмата за закрила на деца с изявени дарби и еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски класове.  

В раздел “Камерна музика” камерният състав, отличен с най-много точки в конкурса, ще получи парична награда, статуетка и диплом от фондация „Георги Гълъбов“. Сдружение „Акордеомания арт“ ще връчи най-голямата награда – “Гран при” на стойност 1 000 лв. на солиста с най-много точки в международния конкурс.

Участниците ще бъдат оценени от международно жури от музиканти от Литва, Молдова, Сърбия, Черна гора, България, Германия, Босна и Херцеговина.

Събитието ще бъде открито на 29 юни с концерт на именития акордеонист Раду Ратои (Молдова), който ще се състои в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“, от 19,30 ч. Концерт на лауреатите от конкурсите и награждаването ще са на 1 юли, от 18 ч., в същата зала. Концертите са със свободен вход за публиката, информираха на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен Румен Тодоров, директор на НУИ “Панайот Пипков”, и Ценка Тодорова, председател на Сдружение “Акордеомания арт”.  

Събитието включва уъркшопове на известни преподаватели, сред които Виктор Мелник (България), Раду Ратои (Молдова), Владимир Мандич (Сърбия) и проф. Раймондас Свякевичюс (Литва), семинари и майсторски класове.

Международният фестивал „Акордеомания“ има за цел обмяна на най-новите тенденции между учащи, педагози и изпълнители в областта на акордеонното изкуство от цял свят, създаване на творчески контакти и възможности за бъдеща професионална реализация, популяризиране и запознаване на обществеността с постиженията и разнообразните жанрови приложения на акордеона.

Подобни новини

Back to top button