ИзкуствоКултура

За 6 дни през юли Плевен ще бъде център на ударните инструменти

От 4 до 9 юли в Плевен отново ще се проведе VII международен фестивал за маримба и ударни инструменти. В него ще участват перкусионисти от България, Франция, Реюнион, Швейцария, Австрия, Полша и др. По традиция фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански и отново е част от културния календар на общината.

Концертът, с който ще се открие фестивала, се предвижда да бъде на открито в РИМ (при лошо време в зала „Божко Шойков” на Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков”), а концертите на 5, 6, 7 и 8-ми юли – в зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков”.

За 6 дни Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти: Пакал Шумахер – инструменталист и композитор от Люксембург, дуо маримби  „Люсид” в състав Ирена Манолова и Томаш Голински от Австрия, Влади Петров Бенд в състав: Владимир Петров – барабани, Радослав Славчев – бас китара, Димитър Льолев – саксофон и Александър Васев – клавишни, дуо маримба и пиано Николай Иванов и Христея Маркова, UnTraditional Trio в състав: Христина Белева – гъдулка, Димитър Горчаков – пиано и Василена Серафимова – маримба и перкусии.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България, а и на Балканите, който дава възможност за  взаимодействие и съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи, популяризира класическата музика пред широка публика, стимулира развитието на талантливи млади инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни. Фестивалът е създаден през 2009 г.

Всеки ден от 4 до 9 юли ще се провеждат майсторки класове по утвърден график от лекторите:

Жан-Батист Льоклер, Паскал Шумахер, Ирена Манолова и Томаш Голински, Владимир Петров, Николай Иванов и Василена Серафимова.

Подобни новини

Back to top button