ИзкуствоКултураОбщество

Филмът „Close“ печели наградата LUX на публиката за 2023

Филмът „Close“ на белгийския режисьор Лукас Донт спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г. във вторник на церемония в Европейския парламент в Брюксел.

Филмът, копродукция на Белгия, Франция и Нидерландия, разказва за приятелство между две тринайсетгодишни момчета Лео и Реми. Когато приятелството им внезапно е прекъснато, Лео се обръща към Софи, майката на Реми, и се опитва да разбере какво се е случило. „Close“ е филм за приятелството и отговорността.

Другите четири филма, номинирани за наградата, бяха: „Alcarràs“ на испанската режисьорка Карла Симон, „Burning Days“ на турския режисьор Емин Алпер, „Will-o’the-Wisp“ на португалския режисьор Жоао Педро Родригеш и „Triangle of Sadness“ на шведския режисьор Рубен Остлунд.Филмът победител беше избран чрез комбиниране на гласуване от зрителите и гласуване от страна на членовете на ЕП, като всяко от тях имаше тежест от 50%. Платформата за награди получи около 45 000 оценки (отзиви по скалата от една до пет звезди) от европейските зрители и 360 от членовете на ЕП.Пресконференция Можете да гледате запис на пресконференцията с победителя, със заместник-председателя на ЕП Евелин Регнер (С&Д, Австрия) и с почетния председател на Европейската филмова награда на публиката LUX и председател на Европейската филмова академия Майк Дауни след церемонията на EP Live.

Подобни новини

Back to top button