ИзкуствоКултураОбщество

Гости от Япония и Аржентина водят от фондация „Аматерас“ за изложба с пленер „Нови хоризонти“ в град Левски

Община Левски осъществява първо издание за дългосрочна международна резиденция с изложби и уъркшопи по проект на фондация „Аматерас“.

Фондация „Аматерас“, чиято мисия еразвитие на изкуството и поставяне на България на видимо място на световната културна карта с изграждане на междукултурен обмен, работи от години и има дългосрочни проекти. Тенденцията е в бъдещия музей „Георги Парцалев“ да бъде генерирана международна колекция за Община Левски.

Международната изложба с пленер „Нови хоризонти“ ще бъде открита в град Левски на 3 юли от 19.00 ч.в изложбената зала на НЧ „Георги Парцалев-1901“.

Артистите от България, Аржентина и Япония пристигнаха в град Левски на 28 юни и до 4 юли ще имат възможност и да се запознаят и с местни културни традиции и обичаи, бит и кулинарно наследство в град Левски и селата Трънчовица и Градище, да посетят местни забележителности – Деветашкото плато, защитена местност Тараклъка, Крушунските водопади, да покажат японско изкуство, уъркшоп японска калиграфия и ветрила с техника – СУМИ –Е.

В международната изложба на фондация „Аматерас“ участват Летисия Бургос от Аржентина с хартиено изкуство и графика, Даниела Тодорова с инсталация на хартиено изкуство, Тодор Тодоров – със скулптура, Петър Лазалов с гравюри, Какуко Ишии от Япония с хартиено изкуство и инсталации, Ичиро Мацуо с керамика, Маюми Цукуда с текстил и бамбук, Кенджи Сато с инсталации и графика – суми-е и Мегуми Сато.

От посолството на Япония в София са потвърдили в Община Левски присъствието на Такаюки Шинозава, съветник и зам.-ръководител на мисия и Кенто Мураки, културно аташе в японското посолство на откриването на международната изложба „НОВИ ХОРИЗОНТИ”- Аржентина – Япония – България на 3 юли в град Левски.

На Петровден, на 29 юни в село Трънчовица, в културно- информационния център „Григор Вачков“ гостите се запзнаха с местния бит и културни традиции. В двора на католическата църква „Св.Арахангел Михаил“ те  опитаха традиционната храна за населеното място и се запознаха с кулинарното наследство. Деца от школите към НЧ „Георги Парцалев-1901“ в град Левски ще участват в представянето на българската шевица и българския грънчарски занаят в парка до Община Левски.

Подобни новини

Back to top button