Водещи новиниОбществоСтраната

Изкуствен интелект ще определя маршрута на изпитите за шофьори

Изкуствен интелект ще определя маршрута по време на шофьорските изпити. Това ще се случи от 1 август, ако системата работи на 90% правилно, заяви пред NOVA директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.  
„Тези приложения, с които ще се определя маршрута, се тестват в момента. Със сигурност ще има корекции по системата, тъй като подходът е нов. Ние изпитваме на 27 места в областни градове, плюс малки градове над 30 000 жители. Този изкуствен интелект в момента се прави така, че във всеки град да отговаря на определени критерии. Кандидатът трябва да има определено време за управление, трябва да направи задължителни елементи, като ляв, десен завой, преминаване през кръстовище, преминаване през светофар,  край спирка на градския транспорт, учебно заведение.Критериите са заложени така, че изпитващият задава начало и край на маршрута, а системата определя конкретния път, по който трябва да мине кандидата. Мисля, че няма нищо лошо в това, намалява се субективният фактор, намалява се възможността изпитващият да влияе на изпита. Така всички кандидати ще имат равни условия”, обясни Рановски.
Той коментира и другите промени, които ще се въведат на изпитите за шофьорска книжа.
От днес при провеждане на изпит за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, освен текстови въпроси с отговори, има и два интерактивни видеоклипа, които имат за цел да преценят възприятието на кандидата и възможността да прецени ситуацията на пътя. Това съобщи още изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, който заедно със заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков представи вчера пред медиите нововъведенията в теоретичните изпити за кандидат-шофьорите. Промените в изпита са в сила от 1 юли.

Кандидатът има право да прегледа клипа три пъти и след това ще му бъдат задавани въпроси. Въпросите от теста остават 45 на брой. Клиповете са направени по германски модел, те са с продължителност 15 секунди. По думите на Рановски 99,9% изпитът по теория не може да се вземе от неподготвен кандидат.


Видеоклиповете са разработени от Техническия университет, след проведена обществена поръчка.
Кандидат-шофьорите могат да се запознаят с тях през приложението „Avtoizpit”. Клиповете са 60 на брой, като на теста ще им се паднат два, уточни Рановски и допълни, че се надява в бъдеще техният брой да се увеличи.
По думите му в момента има различни предложения за промени в Закона за движението по пътищата, за да се намалят катастрофите. Част от тях са ограничаване мощността на автомобилите на новите водачи, да не могат да шофират в тъмната част от денонощието и да имат придружител.

Подобни новини

Back to top button