Водещи новиниОбразование

Училище от Кнежа сред отличниците в областта от матурата по БЕЛ

Средният резултат на тазгодишния випуск на задължителната матура по български език и литература е 50.14 точки, което отговаря на оценка Добър 3.93, обяви преди месец Министерството на образованието и науката. От там уточняват, че резултатът от 2023 г. е съизмерим, но малко по-нисък – с около 2.5 т., от този през предходната година.

Преглед на данните показва, че това е най-ниският резултат за последните поне пет години. През 2021 г. средното представяне е било 52.44 т., а през 2020 г. – 53.24 т. В предходните две години, когато резултатите се измерваха по друга скала, средният успех е бил 4.06 и 4.24.

В сайта Данибон (https://danybon.com) – сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот, както го описва създателят му – Йорданка Бонева-Благоева, вчера бяха публикувани резултатите на всички училища в България от държавните зрелостни изпити 2023. Днес госпожа Благоева предлага таблица с Класация на училищата в България според матурата по български език и литература (БЕЛ) в 12 клас.

Уводът й към тази класация е кратък: Нито едно училище от всички 962 не е с отличен успех от ДЗИ по БЕЛ през 2023 г. На първо място е 91 НЕГ в София, със среден резултат 5,43.

Резултатите на училищата са предоставени на Данобон от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и МОН.

В обобщената информация от МОН, в която резултатите са усреднени по област, Плевен фигурира сред петте области с най-нисък резултат: Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

А ето какво показват конкретните данни за матурата по БЕЛ.

Както винаги в последните години най-добре представилото се училище от област Плевен е МГ „Гео Милев“ – гимназията е на 33-о място, с успех 4.80. В първата стотица, под номер 95 изненадващо се вмъква средно училище „Неофит Рилски“ – Кнежа, с успех 4.50, но това е оценката от изпита на САМО ЕДИН ученик. За сравнение – в Математическата зрелостниците са били 153. Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ – Плевен се класира на 113-о място, със среден успех 4.43. Няма изненада и в доброто представяне на Средно училище „Иван Вазов“, което с успех 4.36 е на 123-о място в класацията.

На 228-о място е НУИ „Панайот Пипков“, с 4.02.

С оценка под 3.00 са 23 училища, 17 от които са професионални гимназии: ПГРТО – 2.91, Професионална гимназия по механоелектротехника „Девети май“, Червен бряг – 2.90, Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“, Левски – 2.88, Средно училище „Асен Златаров“, с. Гиген – 2.81, Средно училище „Васил Априлов“, Долна Митрополия и Средно училище „Евлоги Георгиев“, Тръстеник – с 2.78, Спортно училище „Георги Бенковски“, със същия успех, Средно училище „Христо Смирненски“, Плевен – 2.77, ПГМЕТ, Плевен – 2.73, Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии – 2.69 и така нататък до последното училище от областта, за което има данни – Професионална гимназия по селско стопанство „Професор Иван Иванов“, Долни Дъбник, в което средният успех за явилите се на матура 19 ученика е 2.06.

Подобни новини

Back to top button