БизнесОбществоПолитикаСветаТранспорт

Автомобили с нулеви емисии на CO2 от 2035 г.: какво означава това на практика

Всички нови коли и микробуси, които ще се продават в ЕС от 2035 г., ще трябва да не емитират въглероден диоксид (CO2). Открийте какво означава това.

Намаляване на емисиите на CO2 с по-чисти автомобили: нови правила на ЕС 

За да постигне целта си за нетни нулеви емисии до 2050 г., ЕС налага изисквания за намаляване на емисиите от автомобилите. Сухопътният транспорт отговаря за една пета от общите емисии на парникови газове в ЕС.

Европейският съюз цели да намали до 2030 г. емисиите от автомобили с 55%, а тези от микробусите – с 50%. До 2035 г. ще трябва новите автомобили и микробуси да бъдат с нулеви емисии на СО2.

Нидерландският депутат Ян Хойтема (Обнови Европа), автор на доклада на Парламента, даде интервю на живо във Facebook за новите правила през юли 2022 г., което е в основата на отговорите по-долу.

Кога ще влезе в сила забраната за продажби на нови коли, емитиращи CO2, в това число работещи с петрол и дизел?

От 2035 г. всички нови коли, които се продават на пазара, ще трябва да не емитират никакъв въглероден диоксид. Стремежът с тази мярка е до 2050 г. транспортният сектор да стане неутрален спрямо климата.

Какво ще се случи с колите, задвижвани с петрол или дизел? Ще могат ли те да бъдат управлявани след 2035 г.?

Да, ще можете да продължите да използвате своята сегашна кола. Правилата не налагат всички автомобили на пътя да бъдат с нулеви емисии на CO2 до 2035 г. и не засягат коли в движение.

Ако си купите кола сега, ще можете да я управлявате до края на нейния полезен живот. Но тъй като средностатистически една кола се използва около 15 години, трябва да се въведат ограничения от 2035 г., за да може към 2050 г. всички коли да не емитират въглероден диоксид.

Ще бъде ли възможно да се закупи или продаде кола, задвижвана с петрол или дизел, след 2035 г. и ще може ли да се набави гориво, за да се движи тя?

Да, всичко това ще бъде възможно. Общите разходи за притежание на такъв автомобил (разходи за гориво, поддръжка, закупуване и застраховка) могат обаче да се повишат.

Какви автомобили с нулеви емисии на CO2 ще бъдат управлявани?

В момента са популярни най-вече автомобилите с електрически батерии, тъй като общите разходи за притежание са по-ниски от тези за алтернативите. Например, производството на водород и синтетични горива е по-скъпо, тъй като изисква много електричество.

От друга страна, батериите са тежки и някои видове транспорт не могат да бъдат задвижвани лесно с батерии. Затова водородът и електрическите горива са добро решение за кораби, самолети и тежкотоварни камиони.

Пункт за зареждане на електрически автомобил     

Нарастването на популярността на автомобилите с нулеви емисии на CO2 е свързано с нуждата от инфраструктура за тяхното използване 

Ще бъдат ли електрическите автомобили на приемливи цени?

След закупуване общите разходи за притежание на електрически автомобил са същите или по-ниски от кола, ползваща бензин или дизел като гориво. Това е така, защото цените на електричеството са по-ниски от цените на бензина и електрическите автомобили изискват по-малко поддръжка.

В момента обаче електрическите автомобили са по-скъпи за закупуване. Новите правила за емисиите от колите би следвало да насърчат производителите да инвестират в нови технологии, които да намалят цените.

Друг проблем е липсата на развит пазар на използвани електрически автомобили.

Какво ще се случи с електрическите батерии след тяхното изхвърляне?

На този проблем са посветени други законодателни актове – например, директивата за енергията от възобновяеми източници и новите правила за батериите, които целят да направят процеса на производството неутрален спрямо климата и да насърчат рециклирането на батериите. Също така тече много работа по разработването на нови видове батерии, не само за автомобили.

Съществува ли достатъчно инфраструктура за коли с нулеви емисии на CO2 ? Не са ли те само за хора, живеещи в градовете?

Производителите в момента разработват автомобили, които да изминават повече от 600 км. Ефективността се подобрява, така че колите да не се налага да зареждат толкова често или да се зареждат с обикновен кабел у дома.

Европейският парламент прие позицията си по правила за инфраструктурата за алтернативни горива, които целят да гарантират наличието на повече станции за зареждане с електричество или водород.

Процедурата

Европейският парламент и Съветът постигнаха предварително съгласие по окончателния текст на правилата през октомври 2022 г. Текстът бе одобрен официално от Парламента през февруари 2023 г., а от Съвета – през март 2023 г. Законодателството влезе в сила през април 2023 г.

Подобни новини

Back to top button