ОбществоПолиция

Зачестяват пожарите в ниви, МВР със съвети и забрани

Житен блок се запали вчера в землището на село Върбица. Сигнал за произшествието е постъпил в 12:01 часа. Изгорели са 200 дка посеви пшеница. Причините за инцидента са в процес на установяване. Бързата намеса на плевенските огнеборци с два пожарни автомобила е спасила 550 дка от блока.
От РДПБЗН – Плевен се обръщат към ръководителите на земеделски кооперации, частните арендатори, юридическите лица и гражданите на територията на област Плевен с призив за недопускане на пожари. Огнеборците напомнят:
Забранено е паленето на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи.
Необходимо е повишено внимание при боравенето с открит огън, тъй като безотговорно хвърлена цигара или кибритена клечка от пътуващ автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за пожар с тежки последици, както за околната среда, така и за хората.
При извършване на контролирано изгаряне на растителни отпадъци в частните дворове, предварително да се вземат мерки за недопускане разпространението на горенето, никога да не се оставя запален огън без наблюдение.
Да не се допуска паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня.
Да не се пали огън на открито във ветровито време.

Подобни новини

Back to top button