ЗдравеОбщество

С уникален апарат за магнитна стимулация разполага болница „Сърце и мозък“

Единствен по рода си у нас апарат за репетитивна транскраниална магнитна стимулация (rTMS), с мощност на стимулация (до 100 Хц, с възможност за MST /Magnetic seizure therapy/) вече е на разположение на пациентите във високотехнологичната „Сърце и мозък“ Плевен. Става дума за най-модерната електроконвулсивна терапия с високочестотно магнитно поле, която се извършва върху определени зони на мозъка при запазено съзнание на пациента, без да има необходимост от мускулна релаксация и анестезия. Апаратурата от най-ново поколение е доставена в комплект с нови ЕЕГ и ЕМГ апарати, както и удобно и ергономично кресло за пациента и дава по-големи възможности за лечение в Клиниката по нервни болести, информира началникът на клиниката проф. д-р Пламен Божинов.

„Транскраниалната магнитна стимулация е утвърден метод за лечение на различни видове болка, Паркинсонова болест, тригеминална невралгия, дистония, тинитус (шум в ушите), мигренозно главоболие, множествена склероза, аутизъм, хиперактивно поведение. Това е и най- обещаващият метод за неврорехабилитация след мозъчни инсулти и за подобрение на паметта при деменции и болест на Алцхаймер“, коментира проф. Божинов.

Принципът на ТМС е в електромагнитната индукция – стимулация на нервните клетки на мозъка чрез токове, които се предизвикват от бързо променящо се магнитно поле. В зависимост от начина на подаване на магнитните стимули – като единични импулси или в серии с определена честота, ТМС има различни сфери на приложение. rTMS намира широко приложение в психиатрията за лечение на депресия, шизофрения, обсцесивно-компулсивни разстройства, фобии и др. Методът разкрива много нови терапевтични възможности при редица нарушения и невропсихични заболявания, неповлияващи се от медикаментозно лечение, или когато страничните ефекти от това лечение многократно надхвърлят ползата, обясняват специалистите.

Клиниката по нервни болести на „Сърце и мозък“ Плевен е водеща в страната в областта на терапевтичната неврофизиология, включваща неинвазивна мозъчна стимулация: транскраниална магнитна стимулация и директна токова мозъчна стимулация. Провеждат се всички видове високоспециализирани неврофизиологични изследвания: ЕЕГ, ЕМГ и евокирани потенциали, както и модерно лечение и неврорехабилитация при пациенти с мозъчни инсулти и невротравми, включително физиотерапия и рехабилитация.

Подобни новини

Back to top button