БизнесЕкологияПриродаСтраната

Над 15 000 ученици се обучаваха по програма „Екоучилища“ през учебната 2022-2023 година

През учебната 2022-2023 г. 34 училища и детски градини включиха успешно екологични теми в учебната си програма в рамките на съвместната инициатива на „Девин“ ЕАДи Българско движение „Син флаг“ – „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце“. 34 от общо 50 регистрирани учебни заведения завършиха седемте стъпки на обучението и получиха своя „Зелен флаг“. В програмата се включиха 1 390 учители, 15 078 ученици и 869 членове на Екокомитети, сред които ученици, учители, родители, местни власти и партньори. Наградените учебни заведения заявиха своя общ ангажимент за устойчиво бъдеще като издигнаха в един и същи час всички 34 зелени флагове.

Основна цел на инициативата „Влез в зеления кръг“ е мащабното въвеждане на екообразованието в България по методологията на световната програма „Екоучилища“.

Вярваме, че съзнанието за отговорност към природата се изгражда от ранна възраст, затова и инициативата „Влез в зеления кръг“ заема ключово място в стратегията за устойчиво развитие на „Девин“. Намерихме партньори в лицето на БД „Син флаг“ и обединихме усилия чрез „Екоучилища“, давайки своя национален принос към развитието на един успешен модел за екологично образование. Каузата си заслужава: за да я има планетата утре!“, споделя Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД.

Проектът „Влез в зеления кръг“ стартира през октомври 2022 година с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите. Инициативата полага основите на положителната промяна, която носи ползи не само за децата, но също за техните родители и за обществото като цяло. Доказателство за мащаба и важността на програма „Екоучилища“ е и първото място, с което проектът „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце“ беше отличен в категория „Образователна идея“ по време на деветото издание на Годишните награди на b2b Media.

През есента на 2022 година 52 български училища и детски градини се включиха в Глобалните дни за действие на Програма „Екоучилища“, а в пролетните Глобални дни за действие през април 2023 година участваха 68 родни учебни заведения. В рамките на Глобалните дни на действие учители и ученици реализират дейности, свързани с опазването на околната среда, като така демонстрират как индивидуалните действия, независимо колко малки изглеждат, могат да доведат до впечатляваща положителна промяна. В световен мащаб участваха 1700 училища, а България зае 5-о място по брой участници, които за пореден път доказаха, че са неразделна част от световната екологична общност.

Инициативата на „Девин“ и БД „Син флаг“ „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце“ ще продължи своята мисия и през новата учебна година, следвайки целта да изгради най-голямата мрежа от „Екоучилища“ на Балканите и да подготви бъдещите поколения като активни граждани, способни да поемат обществена отговорност за опазването на околната среда. 

Училищата и детските градини, които желаят да станат част от инициативата, могат да се регистрират на този линк.

Подобни новини

Back to top button