БизнесСтранатаТранспорт

Възстановени са повредени при катастрофи мантинели по автомагистралите

В последните десет дни са възстановени ограничителни системи, повредени от пътни произшествия по основни направления от републиканската пътна мрежа, които дълго време са стояли деформирани край пътя. По указание на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ в максимално кратък срок пътноподдържащите фирми подмениха мантинели по АМ „Тракия“, АМ „Струма“, АМ „Хемус“, АМ „Европа“ и първокласните пътища, за да се осигури безопасността на движение по най-натоварените пътища в активния летен сезон. Работата на екипите продължава.

Близо 2 млн. лв. са инвестирани във възстановяването на ограничителните системи. Те са важен елемент за безопасността на движение, тъй като предотвратят тежки пътни инциденти и последствията от тях с навлизане в насрещното платно за движение на автомагистралите. Ограничават излизането извън пътя, удара в препятствия в близост до трасето и т. н.

Предпазни парапети са монтирани и на моста над река Черни Лом преди село Острица на път III-5001 Две могили – Кацелово, в област Русе. Третокласният път е най-пряката връзка между градовете Две Могили и Попово. Дълго време съоръжението беше без парапети след завършен ремонт през 2022 г.

Във връзка с очаквания интензивен трафик в следващите седмици, когато много хора ще тръгнат на път към морските и планинските курорти, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да спазват правилата за движение, да карат внимателно, спазвайки дистанция и със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент. Eмоционалното шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

Подобни новини

Back to top button