ОбществоПолиция

От небрежност и невнимание горят пожари

Високите температури в комбинация със сушата и съчетани с човешка небрежност при боравене с открит огън усложниха пожарната обстановка в областта. Въпреки редицата предупреждения на служителите от РДПБЗН – Плевен, продължи паленето на отпадъци и нискостеблена растителност. През изминалото денонощие екипи на районните служби са погасили 25 пожара в сухи треви в областта. В 11:11 часа в РС ПБЗН – Плевен е постъпил сигнал за пожар в пчелин в землището на село Буковлък. Пламъците са тръгнали от сухи треви. Изгорели са паянтова постройка, сливова градина – 2 дка и 30 кошера с пчели. Бързата намеса на два екипа с два пожарни автомобила е спасила пет сгради в близост и сливова градина – 15 дка. В 13:10 часа се е запалил друг пчелин в село Горна Митрополия. Пламъците са локализирани и погасени от служители на РС ПБЗН – Плевен.
Пожари са горели в землищата на селата Тотлебен, Опанец, Буковлък, Пелишат, Лозица, Телиш, Ракита, Въбел, Шияково, Сомовит, Милковица, Подем, Славовица и Бъркач, край градовете Левски и Кнежа, в село Върбица на улица „Хаджи Димитър“, в село Каменец на улица „Св. Св. Кирил и Методий“ и в град Искър на улица „Средна гора“.
На 26 юли два пъти се е запалило сметище на територията на Белене. Съдействие на двата екипа от местната районна служба за овладяването на пожара е оказано с една водоноска и трима души от ДФ „Димум“.
В 12:40 часа пожар е тръгнал от суха трева в землището на село Бръшляница и се е прехвърлил в необитаема къща. Унищожена е 100 кв метра покривна конструкция. Спасени са пет съседни обитаеми къщи. Пламъците са потушени от служители на У ПБЗН – Сторгозия.
РДПБЗН – Плевен отново напомня, че за недопускане възникването на пожари е задължително спазването на основни правила:

  • Абсолютно ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях /слогове и крайпътни ивици/ е паленето на стърнища и други растителни отпадъци и използването на открити огнеизточници.
  • Не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободни дворни площи.
    Административната санкция за палене на стърнища и изгарянето на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2 000 лева.

Подобни новини

Back to top button