ОбществоПолицияПроблеми

МВР предупреди за фалшиви призовки по електронна поща

Министерството на вътрешните работи предупреждава за зачестили фалшиви имейли от името на „Национална полиция – ГДНП“, приканващи за сваляне на прикачен файл – „известие за полицейска призовка“. В конкретния случай се касае за т.нар. „фишинг“ съобщения, илюстрирани с логото на орган на МВР. Това съобщиха от МВР.
Във връзка със зачестили през последните дни оплаквания от граждани, получили по електронните си пощи писма със заплашителни предупреждения за наказателно преследване, илюстрирани при отваряне с логото на дирекция от МВР, от полицията отново уточняват, че това е фишинг.
Напомняме, че мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението „.bg“. При получаване на подобен тип електронни писма следва да се избягва отварянето им, защото това може да крие риск за електронното устройство на получателя, предупреждават от министерството.
Съобщението е изпращано като прикачен файл, който след сваляне на компютър, го заразява с вируси, които получават достъп до запаметени пароли на потребителя.

Подобни новини

Back to top button