ЕкологияКлиматСвета

Най-горещият месец в историята: Юли 2023 г. счупи рекорда

Юли 2023 г. счупи рекорда за най-горещ месец, регистриран някога на Земята, надминавайки предишния рекорд, който беше юли 2019 г., с 0,33 градуса по Целзий, съобщи европейската климатична служба „Коперник“ (C3S).
Белязан от горещини и горски пожари по целия свят, миналия месец средната температура на въздуха е била с 0,72 градуса по Целзий по-висока от последните средни стойности за юли от 1991 – 2020 г.
Водата в океаните
също достигна най-високата си температура в историята. Според „Коперник“ миналата седмица средната дневна температура на повърхността на Световния океан е преминала рекорда от 2016 г. Тя е достигнала 20,96 градуса по Целзий. Това е много над средната стойност за този период на годината. Океаните са жизненоважен регулатор на климата. Те поглъщат топлина, произвеждат половината от кислорода на Земята и определят характера на времето.

През юни настъпи т.нар. явление „Ел Ниньо″, което е като добавяне на гориво към вече тлеещ огън. „При Ел Ниньо температурите се повишават в световен мащаб, което допълнително усложнява проблемите, предизвикани от емисиите на парникови газове“, казва Пол Улрих, професор по регионално и глобално климатично моделиране в Калифорнийския университет в Дейвис.

Ел Ниньо, което означава „малко момче“ на испански, се случва, когато нормалните пасати, които духат на запад по екватора, отслабват и по-топлата вода се изтласква на изток, към западния бряг на Америка. В САЩ умереният до силен Ел Ниньо през есента и зимата корелира с по-влажни от средните условия от Южна Калифорния до крайбрежието на Персийския залив и по-сухи от средните условия в северозападната част на Тихия океан и долината на Охайо.

Когато глобалното затопляне и Ел Ниньо настъпят едновременно, „може да е трудно да се разграничи какво е просто метеорологично събитие или дали е част от по-дълга тенденция“, коментира Тимъти Канти, професор в катедрата по атмосферни и океански науки в университета в Мериленд.

Огромни части от Европа, Северна Африка, Близкия изток и Азия пострадаха от изпепеляваща жега през последните седмици, докато страните от Южна Америка бяха обхванати от рекордно високи температури в средата на зимата.

 „Тези рекорди носят ужасни последици както за хората, така и за планетата, които са изложени на все по-чести и интензивни екстремни събития“, казва Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, в изявление.

„Дори това да е само временно, то показва спешността на амбициозните усилия за намаляване на глобалните емисии на парникови газове, които са основният двигател зад тези рекорди“, добавя тя.

C3S и Световната метеорологична организация на ООН наскоро обявиха първите три седмици на юли за най-горещия триседмичен период в историята. От C3S казат, че към момента 2023 година е третата най-гореща в историята с 0,43 градуса по Целзий над средното за този период.

Разликата между тази година и 2016 г. – най-горещата година в историята – се очаква да намалее през следващите месеци. Това е така, защото последните месеци на 2016 г. бяха сравнително хладни, казва C3S, докато остатъкът от 2023 г. се очаква да бъде сравнително топъл с развитието на настоящото събитие Ел Ниньо, допринасящо за по-високи температури по целия свят. Метеорологичната агенция на ООН обяви началото на Ел Ниньо на 4 юли, предупреждавайки, че завръщането му може да проправи пътя за екстремни климатични условия.

Говорейки в централата на ООН в Ню Йорк в края на миналия месец, генералният секретар на организацията, Антониу Гутериш предупреди, че е настъпила „ерата на глобалното кипене“.

„Всичко това е напълно в съответствие с прогнозите и повтарящите се предупреждения. Единствената изненада е скоростта на промяната. Климатичните промени са тук. Ужасяващо е и е само началото.“

Подобни новини

Back to top button