ЗдравеОбщество

Високотехнологично лечение в „Сърце и мозък“ помогна на 83-годишен пациент

Мултидисциплинарен екип от инвазивни кардиолози и кардиохирурзи в „Сърце и мозък“ помогна на 83-годишен пациент от Габрово, постъпил в болницата в Плевен със сериозни стеснения по съдовете на сърцето, да води отново нормален начин на живот. Приложеното високотехнологично лечение дава шанс на хора, които иначе не биха издържали отворена сърдечна операция, информира началникът на отделението по инвазивна кардиология – д-р Павлин Павлов.

83-годишният мъж постъпва в болницата с оплаквания от задух и болка в гърдите при извършване на минимални физически усилия. Симптомите се засилвали прогресивно, като през последния месец ограничили и способността му да се самообслужва. Ситуацията се превръща в проблем както за него, така и за семейството на пациента. При изследванията, направени в „Сърце и мозък“, специалистите установяват, че мъжът е със сериозни стеснения по съдовете на сърцето, с масивни калциеви отлагания, които правят невъзможно имплантирането на стент. Пациентът e и със стеснена аортна клапа.

„Обичаен метод за лечение при тези заболявания е оперативният, но увреденото състояние на нашия пациент и напредналата му възраст правят такава операция високорискова. Затова, след анализ на ситуацията съвместно с проф. Яна Симова – началник на клиниката по кардиология, и д-р Йордан Красналиев – началник на клиниката по кардиохирургия, взехме решението да приложим безкръвен метод на лечение, който е по-щадящ за пациента, но съответно и технически по-труден. Поетапно бяха имплантирани стентове в съдовете на сърцето с помощта на ротаблатор – високотехнологичният уред се използва при много втвърдени артерии и е единствената алтернатива за тяхното лечение. На втори етап проведохме лечение на стеснената клапа на сърцето по метода TAVI, при който клапата се въвежда до сърцето през артерията на крака, посредством малък разрез“, обясни за процеса на лечение д-р Павлов.

Пациентът е изписан на третия ден след процедурата с подобрение, без задух и с възможност да се върне към нормалния си начин на живот.

Подобни новини

Back to top button