ИзкуствоКултура

Куп престижни награди пристигнаха от конкурс на ЮНЕСКО за деца от арт школа „Колорит“

Арт школа „Колорит“ реализира изключително успешно участие в Международния конкурс за визуални изкуства, организиран от Центъра на ЮНЕСКО в град Троа, Франция. Темата на това издание е „Приказките и легендите на моята страна“. В конкурса са взели участие 4 000 творби на деца и младежи от 70 страни от 6 континента. Наградите пристигнаха и предстои тяхното официално връчване през месец септември, на специална церемония.

Най-високото отличие – „Наградата на ЮНЕСКО“ – Почетен медал и сертификат печели Виктория Иванова – 18г. за пастелната си рисунка „Легенда за едно плашило“. Виктория за втори път е носител на престижната награда на ЮНЕСКО. Художничката Майя Ананиева – ръководител на арт школа „Колорит“ – Плевен е удостоена с Почетна награда на ЮНЕСКО – Франция за 2023 година за популяризиране на артистични практики сред деца и младежи и за изключително успешното представяне в Международната изложба „Семената на художниците“ в град Троа, както и поздравителен адрес „Съкровище за човечеството“. Почетна награда е присъдена и на Арт школа „Колорит“ за изключителните успехи в международния конкурс. На 5 деца е присъдена награда „Селектиран автор“ – Ая Александрова, Веселина Кунова, Натали Йотова, Никол Нешовска, и Румен Косташки, 10 деца са носители на наградата „Номиниран автор“, Сертификат „Спомени за бъдещето“ получават 38 малки художници от арт школа „Колорит“.

В поздравителното писмо до ръководителя на школа „Колорит“, Майя Ананиева, организаторите на 30-ото издание на международния конкурс изказват благодарност за любовта, професионализма и изключително артистичното представяне. Печелившите артистични творения от конкурса ще бъдат представени в музей на ЮНЕСКО в Троа. Художествените творби, които не са избрани от журито за награди, ще бъдат съхранявани в Художествена библиотека „Спомени за бъдещето“ като художествено наследство на човечеството и свидетелство за културното многообразие на младите хора по света. Те ще бъдат дигитализирани, с възможност да бъдат видяни от много хора по света в обявената вече Обсерватория на ЮНЕСКО за художествено образование в Троа.

Подобни новини

Back to top button