НПООбщество

Нов проект за младежка активност представи СПОФ „Читалища“

Младежи ще станат посланици на европейските идеи и ценности сред свои връстници в пет града на област Плевен. Това стана известно на проведена днес в Националния пресклуб на БТА пресконференция на Сдружение „Плевенски обществен фонд „Читалища“.

Даниела Димитрова, председател на сдружението, обяви, че вече е започнала работата по новия проект „Европа на младите хора“, който ще се изпълнява по Националната програма за младежта към Министерството на младежта и спорта. Финансирането му е в размер на 32 526 лв. Той ще се изпълнява в партньрство с пет читалища – „Георги Парцалев 1901“ в Левски, „П.Р. Славейков 1923“ в Гулянци, „Просвета 1927“ в Долна Митрополия, „Неофит Рилски 1872“ в Тръстеник и „Паисий Хилендарски 2001“ в Славяново.

Основната цел на нашия проект е да приобщим младежите от малките населени места към европейските идеи, да помогнем да се преодолеят скептичните им нагласи по отношение на бъдещето развитие на Европейски съюз, подчерта Димитрова.

Пряка целева група са 25 младежи в училищна възраст, които са подбрани след проведена информационна кампания и прилагане на процедура за подбор, включваща изведени от експертния екип на проекта конкретни критерии. Те ще бъдат подготвени за водещи на неформални информационно-образователни Европейски уроци, които ще се проведат с участието на 400 техни връстници от петте малки градове. В събитията ще бъдат привлечени млади хора, без да бъде допускана каквато и да е дискриминация по социален, етнически, религиозен, полов или други признаци.

Целта е лавинообразно в дейностите по проекта да се включват все по-голям брой младежи, като разпространената информация да достигне до над 4000 млади хора от 11-те общини на Плевенска област.

В резултат на работата по този проект искаме да изградим мрежа от младежи, които да имат знания, компетенции и да работят в екипен дух, добави Даниела Димитрова. Устойчивостта на резултатите от проектните дейности организаторите виждат в повишената информираност на голям брой млади хора от малките населени места, на чиято територия ще се изпълни проекта. Сформираните младежки екипи ще продължат своята работа и след приключване на проекта, защото са изградени от младежи с повишени ключови компетенции и създаден екипен дух.

Атанас Кършев, главен експерт към Министерството на младежта и спорта в областите Плевен и Ловеч, изрази увереност, че проектът ще помогне да се преодолее скептицизма у младите хора, те да станат по-уверени. 

Като финал на проекта се планира да се организират пет хепънинга под наслов „Многоцветна Европа“.

Подобни новини

Back to top button