Водещи новиниФутбол

Отпразнуваха 33 години от единствената шампионска титла в историята на „Спартак“ (Плевен)

Преди няколко дни, на 19 август в Плевен се проведе мило футболно тържество, което ни върна 33 години назад във времето. Позакръглени мъже с посребрели коси изиграха футболна среща на Балона. Имаше фенове, роднини, емоции, шеги, перфектни отигравания с топката и разбира се приповдигнато настроение. Участниците в импровизирания мач бяха наградени със златни медали и купи. Купи с инициалите си получиха бившите учители Светла Димитрова и Стефко Доровски, някогашните класни ръководители на мъжете от терена. След „битката“ на зеления килим, се проведе приятелски обяд, а финала на срещата беше тържествена вечеря.

С това събитие участниците му си припомниха най-славния успех в история на футболния „Спартак“ (Плевен). 1990 година е шампионска за клуба. Тогава юношите, родени 1976 г. извоюваха единствената национална титла в историята на плевенски футбол.

Треньорът Емил Вулов разказва как отбора му изкачи върха в родния футбол:

„Всички бяха ученици в Спортно училище „Георги Бенковски“. Освен от Плевен, сред тях имаше момчета от Свищов, Белене, Долни Дъбник и др. Футболният клуб „Спартак“ ни помагаше с екипи и финансови средства. Спортното училище – с екипировка и лагери. За две години доселектирах отбора. Резултатите показват потенциала на състава. Достатъчно е да се посочи Ивайло Петков, впоследствие национален състезател при мъжете, участник на световно и европейско първенство. Не по-маловажно е обаче, че изградихме перфектен колектив. И сега, когато се срещнахме след повече от три десетилетия, видях, че той се е запазил. Онези момчета днес вече са мъже. Някои живеят в чужбина. Но дори след толкова години пак са задружни, приятели и коректни помежду си. Изказаха се ласкаво за работата ми с тях. Но искам да подчертая, че в онези няколко години плевенският детско-юношески футбол беше в разцвет. Дължи се освен на таланта на състезателите и на треньорските умения на колегите ми Величко Дихонов, Иван Панков и Никола Генков. Отборът от набор 1974 г., воден от Величко Дихонов, стана вицешампион на България. Бронзов медалист беше тимът набор 1973 г. на Иван Панков, който след това се класира и на четвърто място. Спечелихме и два международни турнира – в Русия и в Плевен. Тогава „Спартак“ (Плевен) беше на второ място в България в неофициалното класиране за детско-юношески футбол“.

Подобни новини

Back to top button