Здраве

Над 40 пациенти посетиха безплатните прегледи на хематолозите в „Сърце и мозък“

„Един от големите проблеми на българина, що се касае до неговото здраве, е страхът от профилактични прегледи. Затова и като лекар, и като гражданин съм убеден, че дните за безплатни прегледи са изключително полезна инициатива и те трябва да имат регулярно присъствие в здравния ни календар.“

Мнението е на проф. Бранимир Спасов – един от водещите хематолози в България и началник на Клиниката по хематология във високотехнологичната „Сърце и мозък“ Плевен. В рамките на 5 дни той и екипът му преглеждаха безплатно в обявени от клиниката Дни за безплатни прегледи. Първоначално планираната дата бе само една, но поради огромния интерес и списъците с чакащи желаещите бяха преглеждани допълнително в още четири дни.

„Самите ние не очаквахме такъв голям интерес. За да бъдем коректни към всички пациенти, доверили се на клиниката и на болницата, изготвихме допълнителен график и преглеждахме безплатно на практика не един, а 5 дни. Равносметката е следната: проведени консултации за второ мнение или първичен преглед на над 40 пациенти от Плевен и населени места от цяла Северна България. При някои пациенти установихме здравословни проблеми от компетентността на различни специалисти и те бяха насочени незабавно към съответните клиники за консултации“, информира проф. Спасов.

Възрастта на пациентите, потърсили хематолозите на „Сърце и мозък“ по време на инициативата, е в широки граници – от 20 до 80-годишни, с различни здравословни проблеми. „Съществуват многобройни нарушения на кръвта и навременното им установяване е от значение за ефикасното лечение. Пациентите, които консултирахме по време на безплатните прегледи, могат да бъдат разделени на две основни групи – с анемии и такива със злокачествени заболявания – лимфоми, левкемии, еритремии и тромбоцитемии. Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта и се характеризира със симптоми като умора, безсилие, виене на свят или сърцебиене. Това е проблем, който задължително изисква обстойно разглеждане. У нас наблюдаваме и т.нар. скрита заболеваемост – много хората не посещават медицински специалист и при тях този здравословен проблем остава скрит. Затова профилактичните прегледи са от ключово значение“, коментира проф. Спасов.

По отношение на анемиите началникът на Клиниката по хематология посочи като пример желязо-дефицитната анемия: „Откриваме я предимно при жените. При това състояние в кръвта има недостатъчно количество червени кръвни клетки (еритроцити), които да пренасят кислород към тъканите и органите на организма. Както показва и наименованието, този тип анемия се дължи на недостиг на желязо в организма, а без желязо не може да се синтезира молекулата на хемоглобина. При пациентите с желязо-дефицитна анемия важен маркер, който често се пренебрегва, а задължително трябва да бъде изследван, е серумният феритин. Освен намаленото серумно желязо се наблюдава и понижен серумен феритин, докато болните с нормални или повишени стойности на феритина, в комбинация с намаленото серумно желязо, най-вероятно страдат от анемия, дължаща се на хронично заболяване. Стандартният подход на колегите за лечение при желязо-дефицитната анемия е изписването на лекарствен препарат, съдържащ желязо – т.е. се лекуват последиците без да се търси първопричината. А тя обикновено е загуба на кръв от гениталиите или червата. Затова, когато става въпрос за желязо-дефицитна анемия, хематолозите на практика сме последните необходими експерти – нашите пациенти имат нужда първо от акушер-гинеколог, ако са в по-млада възраст, и от гастроентеролог или уролог, ако са в по-напреднала, за да се установи причината за появилото се кървене. Винаги съветвам пациентите да не подценяват анемията като проблем, но категорично съм против безразборното изписване на железен препарат в тези случаи.“

Относно втората група консултирани пациенти – тези с лимфоми, еритремии и тромбоцитемии, проф. Спасов отбеляза, че повишеното производство на тромбоцити означава риск от образуване на тромбоза някъде в тялото, с всички произтичащи от това последици за здравето на пациента. „При тромбоцитемията почти няма симптоми, човек се чувства добре и едва когато се наложи да се оперира или изследва по някакъв повод, се установява наличието на този здравословен проблем“, споделя специалистът. И обобщава накратко впечатленията си от проведените прегледи:

„Общопрактикуващите лекари, когато установят раздвижване в кръвните показатели, търсят консултация с хематолог. Медицинските специалисти винаги се допитват до нас, когато констатират патологично отклонен левкоцитен брой или друг проблем в кръвните показатели. Радвам се, че сме спечелили доверието на пациентите и съм убеден в полезността на дните за безплатни прегледи. Убеден съм, че трябва да бъдат практика за всяка клиника и болница.“

Инициативата на Клиниката по хематология в „Сърце и мозък“ Плевен предстои да бъде надградена – до болницата са постъпили заявки за изнесени хематологични прегледи в региона. Потвърдените посещения на екипа към момента са за Ловеч, Троян, Велико Търново, Враца, Севлиево, Видин и Русе. За повече информация и предварително записване:

064 678 400 или [email protected].

Подобни новини

Back to top button