АрмияОбщество

49 курсанти първокурсници постъпиха във ВВВУ „Георги Бенковски“

Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ посрещна 49 курсанти първокурсници от 77-я си випуск, информира Валя Минкова, старши експерт в училището.

Те са избрали да се обучават в специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“. С еднакъв брой обучаеми ще са класните от специализации „Летец-пилот“ (за изтребителната и вертолетната авиация) и „Летателни и авиационни двигатели“, следвани от специализации „Ръководител на въздушното движение“, „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“ и „Логистика на формированията от ВВС“.

Докато бъдещите курсанти подписваха договорите си, настаняваха се в спалните помещения и обличаха униформите си, техните близки имаха специална среща. В аулата  заместник-началникът на ВВВУ полковник Андриян Колев, деканът на факултет „Авиационен“ полковник професор д-р Мануш Христов и представители на всички катедри от факултета и от департамент „Природни и хуманитарни науки“ поздравиха родителите и близките на първокурсниците и ги запознаха с основни моменти от организацията и обучението.

От всички 49 първокурсници 7 са момичетата.

Курсантите вече са започнали занятия по обща войскова подготовка, които ще продължат до клетвата, насрочена за 29 септември. 

Началото на учебната година е поставено и в Професионалния сержантски колеж на Военновъздушните сили към ВВВУ „Георги Бенковски“. 

В Долна Митрополия са вече приетите задочна форма на обучение 21 първокурсници по професия „Сержант-логистик“, специалност „Обща логистика“. Те са представители на 12 военни формирования от структурите на ВВС. Заедно с тях са и обучаемите от втори курс задочна форма на обучение.

31 курсисти за професия „Сержант-логистик“, специалност „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника“ и „Експлоатация и ремонт на зенитно въоръжение и радиолокационни станции“ ще започнат обучението си от 2 октомври.

От ноември 2023-та до май 2024 г. предстоят и курсове за придобиване на военно звание „старши сержант“, „сержант“ ,“старшина“ и „офицерски кандидат“. В Колежа ще преминат обучение и новоназначени кадрови войници от Командване за логистична поддръжка.

Курсистите бяха поздравени от заместник – началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ полковник Андриян Колев и поверени на проверените в бой инструктори от ПСК-ВВС , начело с неговия директор  офицерски кандидат 2 клас Любен Василев.

Официалното откриване на академичната учебна година във ВВВУ „Георги Бенковски“ ще се състои на 2 октомври.

Подобни новини

Back to top button