ОбществоОбщинска и държавна администрацияПолитикаСтраната

Правителството пред НСОРБ: Подкрепяме финансовата децентрализация на общините

Правителството подкрепя финансовата децентрализация на общините след внимателен анализ, който предстои да направи Министерството на финансите. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В разговора участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

Има политическо съгласие да се предприемат реални стъпки към по-голяма самостоятелност на местните власти, посочи министър-председателят. Необходимо е обаче да се намери устойчив подход, който няма да допуска ощетяване на никоя община. Освен това процесът на децентрализация трябва да се развива паралелно с повишаване на прозрачността и подобряване на контрола върху разходването на публични средства. Обсъдени бяха възможностите за създаване на нови целеви фондове, чрез които общините да финансират свои проекти.

В хода на разговора кметовете представиха подкрепен от всички общини модел за финансова децентрализация, който е разработен през 2022 г. въз основа на предоставени официални данни от Министерството на финансите и други държавни институции. В него са изследвани възможните сценарии за всички 265 общини в страната.

Кметовете изразиха задоволство от това, че техните предложения са били чути при подготовката на държавния бюджет за тази година. Те се надяват на също толкова ползотворно обсъждане на проекта за 2024 г.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви готовност да съдейства на общините да работят по-активно с българските търговски аташета и посланици зад граница, за да привличат инвестиции по-лесно.

Подобни новини

Back to top button