Климат

Началото на септември носи прохлада и валежи

Последната седмица на август започва с горещо лятно време. В понеделник призори на изолирани места около крайбрежието ще има мъгла. Денят обаче ще е слънчев и почти безоблачен. Около планините в Югозападна България следобед ще се покажат облаци с минимална вероятност за краткотраен валеж. Дневните температури остават без особени колебания – между 33 и 38-39 градуса.

В следващите дни в централното Средиземноморие ще се оформи обширен циклон със силни ветрове, гръмотевични процеси и проливни валежи. България ще попадне в периферията на циклона. Във вторник следобед и вечерта в западните и някои централни райони облачността ще е гръмотевична с локални, краткотрайни, на моменти интензивни валежи с потенциал за градушка. В рамките на денонощието източните части на страната ще останат слънчеви.

Атмосферата ще остане неустойчива. До края на работната седмица ще има условия за краткотрайни гръмотевични валежи, на повече места в Дунавската равнина. В четвъртък вечерта и в петък процесите ще засегнат и източните райони на страната. В отделни точки на Северна България през този период ще се излеят по-значителни количества дъжд.

Междувременно в хода на седмицата ще усетим захлаждане – температурите ще се понижат осезаемо в цяла Западна, в много райони на Централна, а към края на периода и в Източна България.

В първите 4-5 дни на септември времето ще е по-нестабилно с променлива облачност, условия за валежи и дневни температури в интервала от 25 до 31-32 градуса. След това усещането за късно лято ще се върне с повече слънце и по-високи температури.

По крайбрежието предстоящата по-динамична обстановка ще обхване дните около началото на септември. Първите 2-3 дни на месеца ще преминат с краткотрайни валежи с гръмотевична активност. След това времето бързо ще се стабилизира и отново ще поеме по своя летен ритъм. Температурите до края на август ще се движат до 29-30 градуса, а от началото на септември ще се понижат леко до към 26-27 градуса.

Информация: Нова ТВ

Подобни новини

Back to top button