ЗабавленияСветски новини

Фестивалът на пълнената чушка – великолепен празник с благородна кауза и международно участие (галерия)

Вдъхновяващ, весел, традиционен празник на кулинарното изкуство – Националният фестивал „Пълнената чушка – най –вкусната левченска традиция“ – 2023 събра над 70 участници от 5 до над 85 години от всички читалища в община Левски, пенсионерски клубове и клуба на инвалида, хора които познават и предават на младите своите знания и опит и те показаха и доказаха своето кулинарно майсторство. Подробна информация и снимки от събитието предостави Община Левски.

Приятна изненада бяха представителите на Полша, Румъния и Сирия, които участваха в кулинарния празник и в състезание. Село Извоареле, окръг Телеорман в Румъния,което е побратимено със с. Обнова, участва с трима свои представители с щанд за румънския вариант на пълнената чушка. Полякините Агнешка Вихерд и Габриела Малиновска, които живеят в България, показаха какво са усвоили от българската кухня и как тя се пречупва през полската традиция. А ястията на Ахмет от Сирия представиха от с.Градище.

Голямата кауза на Община Левски на четвъртото издание на кулинарния фестивал е за изграждане на скулптурната композиция „Земляците”- Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

Хумористичния скеч на самодейците от НЧ „Георги Парцалев-1901”добави градус към празничното настроение и прикани всички да подкрепят каузата на Общината.

Кметът на Община Левски, Любка Александрова откри с изключително удоволствие четвъртото издание на кулинарния фестивал: „Утвърди се по един прекрасен начин тази традиция, която създадохме заедно с читалищата в общината. Днес са тук всички, с които стартирахме, има и много нови лица, нови гости, много сериозно международно участие. Надявам се нашият фестивал да се утвърждава във времето и годините, защото е прекрасна кулинарната традиция на нашия район.

Днес нашият фестивал е сцена на прекрасната традиционна българска пълнена чушка – царицата на нашия панаир и на нетрадиционната световна кухня”.

Любка Александров призова присъстващите да се включат в прекрасната кауза на Община Левски с възможността да опитат от кулинарните изкушения. Да подкрепят надеждата, че скоро заедно ще реализираме скулптурната композиция „Земляците”- Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков и пожела много настроение на всички.

Официални гости на фестивала бяха Дан Гена, кмет на с. Извоареле, окръг Телеорман в Румъния, Капка Арсина, журналиста Явор Цанков, Елка Ангелова –директор на ДБТ –Плевен, Стоян Стоянов- инициатор на кулинарни празници в България, Миглена Николаева-ръководител на отдел РИМ –Плевен, Любка Костова –почетен гражданин на община Левски, инж. Емануил Манолов –кмет на община Павликени, проф.д-р Славчо Томов , д-р Володя Попов, кмета на с.Обнова –Анелия Николова,кмета на с.Козар Белене,кмета на с.Градище и много др.

Шеф Иван Звездев, любимеца на българската публика беше посрещнат с радост от всички на празника.По традиция той оглави професионалното жури на фестивала. Нелеката задача да отличат най -добрите имаха и инж.технолог обществено хранене Емилия Кондова и нашето живо човешко съкровище Лиляна Живкова, добре позната, като майка на народните певици Людмила и Даниела Радкови, доказала във времето обичта си към българската култура и традиции.

Новото издание на фестивала представи уникални традиционни и екологични храни за веганско и здравословно хранене,интересни и уникални кулинарни рецепти.

Младите земеделски производители от община Левски , Марио Любенов, който произвежда вино от лозов масив в с.Трънчовица, и Димитър Матеев, с продукция от сливова овощна градина участваха във фермерския пазар и от мястото на събитието – град Левски в програмата на БНР.

Каузата на Националният фестивал Пълнената чушка – най –вкусната левченска традиция“ – 2023 подкрепиха : Закусвалня „Наслада” и магазини Фамилия, ЕТ „Светлина”с.Българене, Даниел Кирков, Георги Ванциславов -2005 ООД, Интерсервиз ЕТ–Върбан Тодоров, Мини маркет Венеция – Величко Иванов, ЕТ Методи Методиев –Велико Търново и много други, които помагат и подкрепят организацията на фестивала.

Забавни състезания за домакини и гости, българска народна музика и хора обагриха с още настроение кулинарния празник в панаирните дни в град Левски.

Кметът на общината г-жа Александрова, задно с журито, с удоволствие разгледа и коментира кулинарните шедьоври на домакини и гости.

Най –малките участници бяха децата от ДГ „Слънце”. След културен обмен на част от педагогическия колектив във Флоренция по проект ЕРАЗЪМ +,децата показаха как италианската традиция намира място в българската кухня.

В категориите „Пазители на традицията“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Шарено бурканче“бяха определени носителите на първа, втора и трета награда. Петя Чолакова, гл.експерт „Образование, култура и спорт”обяви отличените, а кмета на общината Любка Александрова и шеф Иван Звездев връчиха наградите – грамота и тематични бижута във формата на чушка, изработени от майстор ювелир. 

В раздел „Пазители на традицията” трето място бе присъдено Йорданка Данаилова от с.Трънчовица.Второ място на НЧ „Съгласие 1895”с.Стежерово.Първо място на Стефан Стефанов -кмет на с.Градище.

В раздел „Кулинарно вдъхновение„на трето място се класираха гостите от Полша –Агнешка Вихерд и Габриела Малиновска. Второ място беше присъдено на Руска Стоянова от град Левски.Първо място бе присъдено на ДГ „Слънце”гр.Левски.

В раздел „Шарено бурканче“трето място зае Ваня Ватева от с.Българене.Второ бе присъдено на Стефка Василева от с.Обнова. Първо място отличи Здравка Кънчева от с.Аспарухово.

С благодарност за подкрепата на каузата на Община Левски за изграждане на скулпурната композиция „Земляците”и остане жив спомена за големите имена на България – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков, беше обявена сумата от продажбата на сувенири, купони и дарения – 2 418,45 лв.

Кметът на общината Любка Александрова изрази радостта си за прекрасния старт, за споделеното настроение и емоция. Благодари на всички участвали в организацията на фестивала,на НЧ „Георги Парцалев-1901”,на медиите, на БНР, че днес сърцето на България биеше в центъра на град Левски с надеждата, че всички са усетили любовта с която левчалии работят Левски да стане модерен български и европейски град. До нови срещи на петото издание на фестивала, здраве и празнично настроение в панаирните дни пожела на всички.

Концертът на легендарната рок група „Сигнал” вечерта закри празника.

Подобни новини

Back to top button