БизнесЗемеделиеНаука

ИЛВ отбеляза подобаващо 120 години от създаването си

Институтът по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен беше домакин на Открит ден на десертното и винено грозде. С него учените отбелязват 120 години от създаването на единствения по рода си институт у нас. Най-старият научен институт в областта събра специалисти и на дискусионен форум. Гостите се запознаха с дейността на отделите и връзката между науката, практиката и хранителните продукти. На традиционна изложба бяха показани най-новите сортове грозде, селектирани в ИЛВ. Различното е, че част от изложбата ще бъде пренесена на предстоящото винарско изложение ,,Сторгозия“, което ще се проведе от 1 до 3 септември в двора на Регионалния исторически музей. За пропусналите празника ще  още един шанс да се запознаят с изобилието от грозде, родено от Плевенската плодородна почва.

Повече за замисъла на събитието, за предстоящата реколта и оказаното заслужено уважение към труда на работещите в института и за ТВ сериала „Вина“ разказва за posredniknews директорът на ИЛВ, доц. Емил Цветанов.

– Доц. Цветанов, споделете повече за идеята за Ден на отворените врати в ИЛВ.

– Тази инициатива в последните години стана ежегодна. За съжаление, за известно време я бяхме прекъснали заради Ковид пандемията. Решихме тази година да я подновим, понеже миналата година Институтът навърши 120 г. Искахме все пак да отбележим този важен факт, макар и не в самата юбилейна година. Посветихме събитията на тази годишнина. Както видяхте, бяхме уважени от общинската администрация, кмета г-н Спартански, заместник-областния управител, бившия кмет на Плевен, Румен Петков, много колеги от Селскостопанска академия и почти цялото й ръководство в лицето на заместник-председателя и научния секретар. Мисля, че отпразнувахме подобаващо, с добра изложба на десертни сортове грозде. Гостите опитаха сортовете и произведените от нас вина.

– Как протече дискусионната част преди изложбата?

– Идеята беше да представим историята на Института и работата на отделите. Може би за хората, които не са посветени на науката, е прозвучало малко скучно, но науката е неизменен елемент от работата ни. Мисля, че мина нормално, можеше и малко по-съкратено. Представихме отделите и отдадохме значимото на чл.кор. Минчо Кондарев, учен от голяма величина в България. Селекционирал е много сортове. За съжаление, не всичко от неговата дейност е запазено. Опитваме се да съхраним съществуващото.

– Какво ще ни разкажете за проекта „Земеделие без пестициди“, в който участвате?

– Това е една действаща мярка, част от зелената сделка, по инициативата „От фермата до масата“. Това е акция на Селскостопанска академия, а Институтът е част от нея. Проф. Божанова от Академията сподели повече подробности. Тя представи проекта на тази среща, за да чуят хората, че съществува такова нещо. Това, както се очертава, е може би бъдещето на науката и на земеделието. Намаляването на химическите елементи и превръщането на храната в носител на по-малко замърсяване е значима перспектива.

– Каква реколта очаквате тази година?

– Тази година имаше лошо начало поради многото дъждове и студове. Лозата не можа да тръгне добре, от разговорите с фермери разбирам за сериозно изресяване. После имаше предпоставки за гъбни болести. Много от фермерите не можаха да се справят с това предизвикателство и това предполага по-ниски добиви. Тези, които са успели да си опазят продукцията, ще берат грозде. Нещата не са най-добрите, но не е и толкова зле. Мога да определя годината като средно добра.

– А как се отразиха жегите през юли и август?

– Обилните количества валежи в началото провокираха голямо количество листна маса и силен растеж на леторастите. В последствие, като дойде жегата, те нямаше как да бъдат изхранени. Това е предпоставка за стафидизиране на гроздето, слабо узряване. Изобщо проблематично. Все пак такъв е климатът ни, не е нещо фрапиращо, а нормални неща за тези географски ширини. Като цяло се оформи една следно добра стопанска година.

– Как ще участвате в предстоящото първо винарско изложение в Плевен?

– Разбира се, ще имаме щанд. За разлика от настоящата дегустация, на която предлагаме предимно опитни вина, на изложението ще предложим асортимента, който всеки може да си закупи и в Института. Ще предложим наши вина и уникалната ни ракия реколта 1999 г. Ще се опитаме първия ден да представим поне една част от изложбата на десертните сортове. По-скоро каквото е останало от нея. Надявам се, че изложението ще бъде полезно за всички. Ще има колеги лозари и винопроизводители. За нас освен изложение това е една възможност да се срещнем, да си поговорим, макар и неофициално.

– Гледате ли българския телевизионен сериал „Вина“, отразява ли достоверно проблемите в сектора?

– За мен това е по-скоро криминален сериал, с акцент върху винарството. Няма как да не е достоверен, много неща наистина са показани реалистично. Проблемите са по-скоро сюжетна линия, повече личните драми са на преден план. Хубавото е, че се прави в някакъв смисъл реклама на лозарството като цяло, на българското вино. Това е по-скоро развлечение. Проблемите в бранша са свързани с намирането на работна ръка, пласирането на продукцията. Те са си от край време и си продължават, няма голямо развитие. Съвременният българин не желае да работи на полето, иска да е на климатик. Всички обичат да пият вино, но не всеки се включва производствения процес.

Но нека в празничния ден да си пожелаем Наздраве! За Института, науката и плодородието.

Разговаря Виолета Кръстева

Снимки: Авторът и Фейсбук, Галя Георгиева

Подобни новини

Back to top button