СпортТуризъм

От „Кайлъшка долина“ отбелязаха Деня на туризма с изкачване на връх Ботев

За поредна година ТД „Кайлъшка долина” – Плевен отпразнува традиционния Ден на туризма, посветен на 122-годишнината от основаването на дружеството, от 25-ти до 27-ми август 2023 г. на хижа „Плевен”.

В чест на празника, още на 24.08.2023 г. от Беклемето група от 16 души с водачи Стефан Стоев и Красимир Петков от пешеходен клуб Плевен, потеглиха по маршрут хижа „Добрила“ – заслон „Ботев“ – хижа „Плевен“.

На 25.08.2023 г. в хижа „Плевен“ пристигнаха приятелите и членовете на дружеството, представляващи клубовете по пешеходен и воден туризъм, СКО „Север“, ветерани, хор „Кайлъшко ехо“, както и най-малките участници от алпийски клуб „Кайлъшка долина“. След настаняването, вечерта се проведе техническа конференция и записване на желаещите да изкачат връх Ботев. След вечеря читалнята на хижата се изпълни с любими туристически песни в съпровод на роял от Веселка Дундакова – диригент на хор „Кайлъшко ехо“.

В събота, 26.08.23 г., в 7:30 часа, от хижа „Плевен” потегли основната група походници към връх Ботев, с водач Стефан Андреев и спасител Асен Асенов. Сред тях бяха и децата от алпийския клуб, с водач Мирослав Иванов. В 10:00 часа беше даден стартът на скоростното изкачване на връх Ботев.

Така, по пладне, на 26.08.2023 г. на върха се срещнаха три групи – походниците от Беклемето, походниците и бегачите от хижа “Плевен“.

Времето беше прекрасно и всички се насладиха на красотите на Северен Джендем, на студените извори по пътеката, узрелите боровинки и на гостоприемния в този ден Балкан.

В 15:30 ч. в района на хижата доц. д-р Венци Росманов – председател на ТД „Кайлъшка долина“ поздрави и награди участниците в скоростното изкачване на връх Ботев с грамоти и парични награди за първите три места за мъже и жени. Тази година за втори път от началото през 2013 година има пробягал разстоянието за по малко от 60 минути – Евгений Попов от Сливен с време 59:28 мин. Рекордът все още е на Кирил Николов – Дизела през 2019 година – 54:12 мин. Първата и единствена жена, пробягала разстоянието, е Мария Цочева от Ловеч с време 83:05 мин. Втори при мъжете се класира Никола Иванов от СКО „Север“ Плевен с време 64:35 мин., трети – Антонио Апостолов с време 68:55 мин., също от СКО „Север“ Плевен. Останалите в класирането са както следва: Николай Дерменджиев – 69:45 мин., Цветелин Бенков – 75:20 мин., Румен Димитров – 78:00 мин., Светлин Петров – 85:10 мин., Александър Иванов – 97:33 мин., Мартин Василев – 97:54 мин., Петър Въчев – 113:05 мин.

По същото време на хижата пристигнаха и се настаниха походниците от Беклемето.

От 18:00 часа Клубът по ориентиране проведе атрактивно състезание за всички желаещи „Намери съкровището”. Въоръжени с карти и компаси, участниците се забавляваха докато открият „съкровищата“ умело скрити от майстори ориентировачи. За новобранците в ориентирането имаше инструкции и съдействие от опитен ориентировач. След откриване на всички „съкровища“, участниците в състезанието бяха наградени с лакомства и напитки.

Вечерта столовата на хижа се изпълни с туристи, щастливи и заредени от престоя си в планината. Последва награждаване с грамоти на всички участници в изкачването на връх Ботев, като с грамота, туристическа щека и бъф беше награден най-малкият турист, изкачил върха – Антонио Милев на 3 години, а най-възрастният Драгомир Иванов на 75 години получи грамота и туристическа чанта.

Празникът завърши с туристическа вечер, с хора и ръченици, със споделяне на незабравими истории и много усмивки.

Надя Генова

Секретар на ТД „Кайлъшка долина“ – Плевен

Подобни новини

Back to top button