ЗдравеОбществоПолитика

МУ – Плевен ще партнира на Община Ловеч по Интегрирани териториални инвестиции

Общинските съветници в Ловеч одобриха партньорство с Медицинския университет в Плевен за кандидатстване по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“ (ИТИ) за интегрирана териториална инвестиция с наименование – „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“, съобщават от общинската администрация.

МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД в Ловеч  също е поканена да се включи в разработваната от Университета комбинирана концепция за ИТИ. Макар че неотдавна съветниците гласуваха, че отстъпват безвъзмездно акциите си на държавата, това още не е вписано в търговския регистър. Така че към момента Община Ловеч все още е акционер с дялово участие – 8,48 процента от капитала на болницата и затова се иска съгласие. Това стана ясно по време на обсъждането, посочват още от администрацията.

От там добавят, че кметът на Ловеч Корнелия Маринова е разяснила какво включва концепцията. Ще бъде създаден Ветеринарен факултет към Медицински университет-Плевен; предвижда се обновяване на оборудването в болниците, създаване на мобилни кабинети за осигуряване на здравна профилактика в отдалечените места, телемедицина – осигуряване оборудване за дистанционно консултиране и диагностика на пациенти в по-малките населени места от експертите в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Ще се работи и по подобряване на градската среда чрез осигуряване на места за отдих и спорт в междублоковите пространства като превенция срещу сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Партньори са „УМБАЛ – Д-р Георги Странски“ ЕАД, гр. Плевен, общините Плевен, Троян, Никопол, Долна Митрополия, Искър, Пордим, Кнежа, Левски, Белене и Тетевен, както и разположени на територията им болници.

БТА припомня, че от 15 август временно е затворено ортопедичното отделение в болницата заради недостиг на медицински сестри. Сериозен проблем, според директора на лечебното заведение д-р Алдин Начков, е и липсата лекари. От това лято временно е преустановена и дейността на очното и физиотерапевтичното отделение, за които продължава търсенето на специалисти.

Информация на БТА Ловеч

Подобни новини

Back to top button