ОбразованиеСпорт

Спортно училище „Георги Бенковски“ откри учебната година с успешен прием в 10 вида спорт

Спортно училище „Георги Бенковски“ в Плевен откри тържествено днес новата учебна година след успешно реализиран прием на ученици в десет вида спорт. Новоприетите са 85, а общо учениците от пети до 12 клас са 450, разпределени в 20 паралелки, каза за БТА Алексей Крумов, заместник-директор по спортна дейност в училището. 

Празникът започна с издигане на знамето на България от ученика на спортното училище Мирослав Решовски, който е републикански шампион по борба. Тържествено бе посрещнато и училищното знаме. 

Сред гостите на откриването на учебната година бяха Стойне Китанов, главен експерт в Министерството на младежта и спорта, заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев, който е възпитаник на училището, подполк. Николай Николов от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, Денислава Ангелова, председател на фондация „Докосни дъгата“, подполк. о.з. инж. Радослав Георгиев, председател на Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ и бивши възпитаници на училището, които вече са курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“, президенти на спортни клубове, спортни деятели, родители.

По традиция директорът на училището Марияна Костова приветства присъстващите и пожела на добър час с устрем за медали и успехи.

Знанието е мост към бъдещето, прегърнете го, за да полетите напред. Спортът е ключ към успеха, носете го в сърцата си. Нека настоящата учебна година бъде изпълнена с много медали и спортни постижения. Бъдете упорити и устремени към победа. С тези думи се обърна към учениците Мариана Костова. На учителите и треньорите тя пожела здраве и сили, да бъдат целеустремени и упорити. Поздравителен адрес по повод новата учебна година бе прочетен и от името на министъра на младежта и спорта проф. Димитър Илиев.

Треньорът по футбол Светослав Бърканичков отправи пожелания за сбъднати мечти и спортни успехи от името на родителите на новоприетите ученици. Самият той е баща на петокласник. Пазете традициите на нашето училище, уважавайте всеотдайния труд на вашите треньори, а ние вашите родители, ще ви подкрепяме по пътя на знанието и спортната слава, подчерта Бърканичков. 

Обещаваме да вървим смело по пътеката на знанието, да тренираме упорито за спортната слава на Република България, каза в обръщението си към учители, ученици и родители петокласникът Александър Стефанов.

Грамота за класа, постигнал най-висок успех в обучението през миналата учебна година бе връчена от подполк. о.з. инж. Георгиев на учениците от 12а клас. 

По традиция директорът Мариана Костова плисна менче с вода на входа на училището за здраве и успехи. Първи училищния праг прекрачиха най-малките ученици от пети клас. Те преминаха под арка от балони в цветовете на българското знаме и получиха по китка здравец. 

През тази учебна година Спортно училище „Георги Бенковски“ в Плевен ще отбележи 55 години от създаването си. В него се обучават деца в десет вида спорт – баскетбол, бокс, борба, волейбол, гребане, карате, лека атлетика, спортна акробатика, футбол, шотокан карате до. 

Най-голям е интересът към футбола, след него се нареждат боксът и борбата. Това са трите вида спорт, към които се насочват най-много деца, решили да учат в плевенското спортно училище, подчерта зам.-директорът Крумов. Учебната година се открива две седмици по-рано от останалите училища, тъй като в началото на месеца се провеждат спортни лагери. Учениците, които са приети в спортното училище, са както от Плевенска област, така и от близките Враца и Ловеч. Учебното заведение има собствено общежитие с капацитет за сто деца. На разположение на учениците е и училищен стол с безплатно изхранване. 

Спортното училище „Георги Бенковски” в Плевен е първото учебно заведение за спортна подготовка в България, основано със Заповед на Министъра на народната просвета Ганчо Ганев през 1968 г.

Сред шампионите, с които се гордее плевенското спортно училище, са олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова, Тереза Маринова – олимпийска, световна и европейска шампионка на троен скок, Гълъбин Боевски – олимпийски, световен и европейски шампион по вдигане на тежести, Александър Владимиров – европейски шампион по бокс и носител на бронзов медал от световно първенство и много други. Немалко от успешните състезатели, възпитаници на училището, продължават своята професионална кариера като преподаватели и треньори в училището.

БТА Плевен

Снимки: Община Плевен

Подобни новини

Back to top button